Renault разкри новата визия на своето SUV-купе Arkana, което получи дискретен фейслифт с новото лого на марката, интегрирано в центъра на решетката върху гланцирана черна лента, която свързва фаровете.

Освен това новата Arkana се предлага в три нива на оборудване - Evolution, Techno и Esprit Alpine. Последният замества RS Line и се превръща в най-добре оборудваната версия. Други фини промени включват частично затъмнени светлини и черни акценти вместо хромирани.

Снимка: Renault

Renault Arkana беше сред първите масови SUV-купета, които пристигнаха в Европа. Стилният кросоувър беше пуснат на пазара през октомври 2020 г. и сега получава модернизация в средата на жизнения си цикъл. Този дискретен фейслифт се основава на успеха на оригиналния модел, който е натрупал 163 000 продажби в Европа и общо 240 000 бройки, включително и в Южна Корея.

Вижте галерията със снимки на обновеното Renault Arkana >> >> >>

Дизайнът на новото лого на Renault служи като основна тема на новата радиаторната решетка, състояща се от повтарящи се ромбове. Страничните линии на всеки ромб се открояват визуално благодарение на 3D ефект, който им придава дълбочина.

Снимка: Renault

В зависимост от версията - Evolution, Techno и Esprit Alpine, тези характеристики се показват в черно, сатениран хром или черен хром. Новата декорация на радиаторната решетка внася повече хармония с решетката в долната част на бронята. Старите спортни модификации RS Line и E-Tech Engineered сега са заменени с високите версии в гамата Techno и Esprit Alpine.

Отзад новото лого е разположено в центъра на капака на багажника, има черен хромиран оттенък, който е използван и за надписа с името, както и за изпускателните тръби. Задните светлини изглеждат по-модерно с много леко опушен кристал. Над тях има нов спойлер, който повтаря формата на покрива.

Снимка: Renault

Хромът на декоративните елементи като решетката, рамките на прозорците и т.н. е изчезнал в цялата гама, в полза на детайлите в сатенирани и гланцови черни нюанси. Ексклузивно за най-високото ниво Esprit Alpine се предлагат 19-инчови джанти с двуцветно покритие, както и логото Alpine, изобразено върху предните калници. В гамата се появява нов тъмносин цвят на каросерията Nocturne.

Снимка: Renault

В интериора спортната версия Esprit Alpine получава тапицерия на седалките от изкуствен велур и екологичен материал, в който 10% от състава са с биологичен произход. Седалките са украсени със сини хоризонтални шевове и имат логото Alpine на гърба си. Предпазните колани се отличават с наличието на две сини ивици.

Тапицериите на вратите и волана са украсени отстрани със синьо-бяло-червени шевове като френския флаг, а част от арматурното табло е покрита с декор, наподобяващ шисти. Дигиталният екран на арматурното табло запазва 7-инчовия си диагонал, но сега показва разширена информация.

Снимка: Renault

Под предния капак няма промени и обновеното Renault Arkana отново се предлага със същите меки хибридни варианти с 1,33-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и мощност 140 или 160 к.с., съчетани със 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител EDC.

Към тях се присъединява и пълната хибридна версия E-Tech Full Hybrid със сумарна мощност от 145 к.с., получени от 1,6-литров 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател, работещ заедно с електрически мотор и стартер-генератор. Моделът Renault E-Tech Full Hybrid 145 разполага и с батерия с капацитет 1,2 кВтч и може да се движи на ток до 80% от времето в градовете, като разходът на гориво е по-нисък с цели 40% в сравнение с конвенционален бензинов двигател.

Снимка: Renault

Пълният хибрид използва многорежимна автоматична скоростна кутия с четири предавки за бензиновия двигател и две предавки за основния електромотор. Пълният хибриден агрегат E-Tech предлага до 14 работни комбинации между двигателя с вътрешно горене и електромотор за оптимизирана енергийна ефективност.

Поръчките за обновеното Renault Arkana ще бъдат отворени в Европа още през това лято.