Германската компания Porsche планира да създаде свои собствени станции за бързо зареждане по най-важните маршрути в Европа, с първокласно изживяване при зареждане, което се очаква от марката.

Първият подобен комплекс, наречен Porsche Charging Lounge, отвори врати като пилотен обект, близо до град Бинген ам Рейн в западната част на Германия, близо до Майнц. Той се намира само на две минути от магистрален възел A60/A61 и предлага шест станции за бързо зареждане с мощност 300 кВт и четири станции за зареждане с мощност 22 кВт. Понастоящем са планирани допълнителни салони за зареждане на Porsche в Германия, Австрия и Швейцария.

Отворени 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

Новите центрове за зареждане на Porsche са перфектно съобразени с изискванията на шофьорите на Porsche за дълги пътувания, като са разположени близо до натоварени маршрути със значителен трафик, отворени са 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, имат много висока производителност на зареждане, комфортна атмосфера и удобно отчитане на разходите за зареждане.

Тук всички електрически и plug-in хибридни модели на Porsche могат да бъдат захранвани с електричество от мощни зарядни устройства, произведени от фирмата Alpitronic. Станциите за бързо зареждане в момента осигуряват максимум 300 кВт, но могат да бъдат надстроени, за да предоставят още по-високи скорости на зареждане. До началото на 2024 г. трябва да са възможни скорости до 400 кВт на точка за зареждане. Процесите на зареждане използват енергия от сертифицирани възобновяеми източници.

Снимка: Porsche

"Porsche начерта амбициозен път към електрификацията. През 2030 г. искаме над 80% от колите, които доставяме, да бъдат изцяло електрически. Това амбициозно нарастване изисква високопроизводителна и плътна мрежа за бързо зареждане", каза Оливър Блум, председател на Изпълнителния съвет на Porsche AG.

"Изключителните салони за зареждане на Porsche имат важен принос за това. Те са безпрепятствено, устойчиво и най-модерно допълнение към мрежата IONITY", допълни Оливър Блум.

Атмосфера, която насърчава усещането за благополучие

Уникалният дизайн на изключителните станции за бързо зареждане подчертава техния специален характер. Пилотният сайт в Бинген предоставя визуализация на това как може да изглежда този дизайн в бъдеще. Тънък покрив, който сякаш плава, свързва точките за зареждане със сградата. Салонът е остъклен от пода до тавана, създавайки плавен преход между интериора и екстериора.

Ярките цветове и светлото дърво създават атмосфера, която насърчава усещането за благополучие. Първият салон за зареждане на Porsche в света се отоплява и климатизира от термопомпа, която работи без изкопаеми горива. Част от необходимата електроенергия се осигурява от фотоволтаичната система от соларни клетки на покрива.

Снимка: Porsche

Дигиталното управление на сградата оптимизира консумацията на енергия, например чрез автоматично затъмняване на осветлението, когато няма гости. За да осигури приятно посещение, в салона има модерни санитарни възли, както и голям избор от безалкохолни напитки и закуски. Плащанията могат да се извършват с дебитни и кредитни карти, както и с Apple Pay или Google Pay.

Предлагат се също аналогови и цифрови медии и високопроизводителна Wi-Fi мрежа. Могат да се правят и тренировки пред интелигентно огледало, за да поддържате водача във форма за предстоящото пътуване. Интерактивното съдържание на Porsche също може да бъде избрано според желанията на клиента.

Ниска цена на зареждане от 33 цента за киловатчас

Салоните за зареждане на Porsche са интегрирани в услугата за зареждане на Porsche и се показват в навигационната система. Централното фактуриране се управлява от Porsche. Благодарение на услугата за зареждане на Porsche, цената на зареждане от 33 цента за киловатчас е също толкова ниска, колкото и за други станции за бързо зареждане в мрежата на Porsche.

Изисква се Porsche ID за достъп до станциите за зареждане и зоната за отдих. Този идентификатор трябва да бъде свързан с автомобила. Ако номерът е записан в Porsche ID, бариерата се отваря за вас благодарение на автоматичното разпознаване на номера.

Снимка: Porsche

Регистрационният номер на автомобила може да се съхранява удобно в приложението MyPorsche. Като алтернатива клиентът може да използва своята карта за зареждане Porsche или QR код от приложението MyPorsche за достъп както до сайта, така и до салона.

"С Porsche Charging Lounge ние създаваме още една важна допирна точка по пътя на клиента и показваме колко удобно може да бъде зареждането за клиентите на Porsche", казва Александър Полих, председател на Изпълнителния съвет на Porsche Германия. "Очакваме с нетърпение да чуем нашите първи отзиви от клиенти за техния опит с този нов формат", допълни Александър Полих.

Инвестиции, стимулиращи прехода към електромобили

Станциите за бързо зареждане на Porsche са допълнение към обширните инвестиции, които производителят на спортни автомобили направи през последните години, за да стимулира прехода към електромобили. Услугата за зареждане на Porsche позволява достъп до точките за зареждане на редица доставчици по целия свят.

В момента мрежата се състои от повече от 436 000 точки за зареждане в над 20 европейски страни. Това включва почти 25 300 точки за зареждане с капацитет на зареждане над 150 кВт и повече от 500 места за бързо зареждане в мрежата IONITY в Европа. Миналата година Porsche участва в допълнителен кръг от финансиране на това съвместно предприятие.

Снимка: Porsche

Повече от 600 представителства на Porsche са допринесли значително за разширяването на световната мрежа от инфраструктура за зареждане, като досега са пуснати в експлоатация повече от 1000 високоефективни точки за зареждане за клиенти.

В сътрудничество с различни партньори, повече от 400 от тези точки за зареждане са внедрени в Испания, Италия, Корея, Япония и Бразилия. В Северна Америка Porsche използва мрежата на Volkswagen Group.