Два високопроходими автомобила - бус Ford Transit 4х4 и пикап Ford Ranger 4х4, бяха предадени на служителите на Планинската спасителна служба у нас.

Ключовете бяха връчени от името на "Мото-Пфое" от Александър Костадинов, директор маркетинг и продажби в компанията във филиала в столичния квартал "Люлин".

"Мото-Пфое" е официален представител на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover за България, и вече над 32 години се стреми да бъде в полза на обществото, и да подкрепя каузи с обществена значимост.

По-рано тази година Планинската спасителна служба в Банско се свързва с "Мото-Пфое" с молба за съдействие. Компанията без колебание прима нелеката задача да намери подходящ автомобил и го трансформира за техните нужди. За целта е подбран бус Ford Transit, който е един от най-търсените лекотоварни автомобили на пазара.

Освен здравината и високата проходимост, които Ford Transit 4х4 притежава, "Мото-Пфое" успява да направи и всички допълнителни модификации и обозначения, така че бусът да е пригоден за превозване на спасителни кучета и да бъде в полза на пострадалите в планината.

Снимка: Тони Тончев

В момента спасителната служба не притежава подходящ автомобил, пригоден за акции и за кучетата на специализираната организация. Спасителните акции, в които се включват специално обучените кучета, изискват превозването им до мястото на произшествието.

От изключителна важност за прецизността в действията на спасителните кучета влияят условията, при които се извършва транспортирането им. Именно поради тази причина в товарната част на буса е монтирана система за чист въздух, подходящо осветление, както и прозорци на задните врати. Освен трансформирането на товарната част, е добавен багажник на покрива и стълба в задната част.

Снимка: Тони Тончев

"Мото-Пфое" предостави изключително специална цена на Планинската спасителна служба и направи за своя сметка всички допълнителни трансформации и обозначения на автомобила. Проектът нямаше да е възможен без фондация "Манол Пейков и приятели". Благодарение на неговата всеотдайна и неуморна работа, средствата за закупуването на автомобил бяха събрани с дарителска кампания в рамките на само три дни.

Неочаквано за Планинската спасителна служба, по време на събитието по предаването на Ford Transit 4х4, "Мото-Пфое" обяви, че предоставя и Ford Ranger 4х4 за ползване от Спасителната служба поне за 1 година. Автомобилът вече е брандиран и подготвен за дейността на спасителната служба.

Снимка: Тони Тончев

Ford Ranger продължава да бъде най-продаваният пикап в Европа, като се характеризира с повишена товароносимост, водеща в своя клас теглителна сила, впечатляваща проходимост и изключителна безопасност. "Уверени сме, че предоставяме един незаменим помощник на спасителите и сме сигурни, че Ford Ranger ще ги отведе и до най-труднодостъпните места", каза Александър Костадинов.

"От името на планинска спасителна служба и групата за спасяване с кучета бих искал да изкажа своите безкрайни благодарности към всички, които направиха възможно реализирането на тази наша мечта", сподели Атанас Уков, който е планински спасител от 13 години.

Снимка: Тони Тончев