BMW Group обяви, че ще инвестира над 600 милиона паунда в заводите на MINI в Оксфорд и Суиндън. С тази инвестиция компанията ще разшири завода в Оксфорд, където в бъдеще ще се произвежда новата изцяло електрическа моделна гама на MINI. От 2026 година заводът на MINI се готви да произвежда два нови напълно електрически модела - MINI Cooper с 3 врати и компактния кросоувър MINI Aceman.

Вижте новото електрическо MINI Cooper с 3 врати  >>  >>  >> 

От 2030 г. ще се произвеждат само електрически автомобили MINI. Дотогава общата инвестиция на BMW Group в заводите Суиндън, Хамс Хол и Оксфорд ще надхвърли 3 милиарда британски лири. Заводите ще бъдат преобразувани с подкрепата от британското правителство, която ще допринесе за осигуряване на работни места в Оксфорд и Суиндън.

Снимка: BMW Group

През тази година заводът в Оксфорд отпразнува своя 110-годишен юбилей, като от 2019 г. успешно произвежда актуалното MINI Electric, което е напълно интегрирано в производствения процес заедно с конвенционалните модели с двигател с вътрешно горене.

Оксфорд остава сърцето на марката и двата нови напълно електрически модела на MINI - Cooper и Aceman, също ще се произвеждат в Оксфорд. По този начин марката MINI ще потвърди пътя към изцяло електрическо бъдеще. Голямото търсене на моделите с нулеви локални емисии показва отвореността на глобалната общност на MINI към електрическата мобилност.

Снимка: BMW Group

Заводът на MINI в Оксфорд в момента произвежда хечбека с 3 врати и 5 врати, както и моделите Clubman и Electric. От 2024 година заводът ще произвежда следващото поколение на MINI с 3-врати и с 5 врати с двигатели с вътрешно горене, както и новото MINI Cabrio. Преди 2026 година към тях ще се присъединят и новите напълно електрически автомобили MINI Cooper с 3 врати и Aceman.

В средносрочен план заводът ще постигне производствен капацитет от около 200 000 автомобила годишно, като първоначално на една и съща производствена линия ще се произвеждат автомобили с двигатели с вътрешно горене и електрически автомобили.

Снимка: BMW Group

От 2030 г. заводът в Оксфорд ще произвежда само напълно електрически модели MINI. Освен това след няколко седмици ще започне производството на новото MINI Countryman в завода на BMW Group в Лайпциг. По-големият кросоувър в моделната гама на MINI се предлага както с чисто електрическо задвижване, така и с двигатели с вътрешно горене.

Производството на следващото поколение на електрическото MINI Cooper с 3 врати и MINI Aceman ще започне в Китай. Новото производствено съоръжение в провинция Дзянсу е базирано на съвместно предприятие с Great Wall Motors. Износът ще започне в началото на 2024 г.