В началото на октомври Suzuki показа новия Swift като концепция, която дебютира на изложението Japan Mobility Show 2023 в Токио преди броени дни. Сега японците разкриват серийния вариант на новото Suzuki Swift. Въобще не е изненадващо, че моделът от следващо поколение изглежда точно като Swift Concept.

Засега Suzuki потвърди, че новият Swift ще разполага с мека хибридна система във връзка с новоразработен 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател, съчетан с безстепенна автоматична трансмисия CVT. В Япония новото Suzuki Swift ще се предлага с предно предаване и задвижване на всички колела 4х4.

Снимка: Suzuki

Дизайнът на новия хечбек Suzuki Swift остава верен на предшествениците си, но е получил нови фарове и задни светлини, нова форма на предната решетка, която сега се намира под емблемата на Suzuki, преден капак с формата на мида и силно изразена странична линия.

Друга забележителна разлика между стария и новия Swift е преместената дръжка на задната врата от С-колоната към самата врата. Въз основа на размерите на концепцията, хечбекът е с дължина 3,86 метра, ширина 1,70 метра, височина 1,50 метра и междуосие от 2,45 метра.

Снимка: Suzuki

В интериора на новото Suzuki Swift арматурното табло е преработено, като 9-инчовият екран на информационно-развлекателната система е позициониран по-високо, отколкото беше преди. Самата мултимедийна система идва със сателитна навигация, както и свързаност с Android Auto и Apple CarPlay.

Новият Swift също се разделя с ръчната спирачка в полза на електрическа ръчна спирачка и също така ще се предлага с функция за задържане, която държи автомобила неподвижен, без да се налага да натискате педала на спирачката.

Снимка: Suzuki

Някои от новите функции за безопасност включват автономно аварийно спиране, адаптивни дълги светлини, система за наблюдение на водача, асистент за поддържане на лентата, предупреждение за напречен трафик отзад, камера за изглед отгоре, наблюдение на мъртвата зона и др.

Цените и спецификациите на новото Suzuki Swift все още не са обявени, нито е посочено кога можем да очакваме да видим новия Swift да се появи в Европа. Предполага се, че новият модел ще пристигне през първата половина на 2024 г.