Няколко месеца след представянето на новия хечбек с три врати MINI Cooper, сега британската марка, част от BMW Group, представи и модела Cooper с 5 врати. Благодарение на задните си врати, новият модел от семейството на MINI добавя по-голяма функционалност и увеличено пространство, като запазва характерните за марката радост от шофирането и усещане за управление на картинг.

Вижте как изглежда новото MINI Cooper с 5 врати  >>  >>  >>

Новото MINI Cooper с 5 врати комбинира практичния достъп до задните седалки с неповторимия дизайн на хечбека, като съчетава традициите и модерния език на формите. Модерният британски автомобил с 5 врати е оборудван с иновативните асистиращи системи и се превръща в уникално предложение в своя сегмент.

Снимка: MINI

Размерите на каросерията на новото MINI Cooper с 5 врати са почти идентични с предшественика му и подчертават основната идея на всяко MINI, а именно да осигури възможно най-много пространство върху малка площ. С дължина от 4,04 метра, широчина от 1,74 метра, височина от 1,46 метра и междуосие от 2,57 метра, новото MINI Cooper с 5 врати предлага в салона си място за петима души.

Новото MINI Cooper с 5 врати съчетава харизматичния дизайн на модела с практичен достъп. В сравнение с новото MINI Cooper с 3 врати, междуосието е със 72 мм по-дълго, а каросерията е удължена със 172 мм. Пътниците на задните седалки ще усетят по-голямото пространство за краката си и ще се насладят на комфорта да се качват и слизат независимо от пасажерите отпред.

Снимка: MINI

Задните седалки предлагат удобно място за двата или трима пътници, благодарение на значително увеличената широчина. Задните седалки, които могат да се сгъват в съотношение 60:40, позволяват увеличаване на обема на багажника от 275 литра до 925 литра. Късите надвеси, ясните повърхности и изразителните акценти осигуряват неподражаемото излъчване на новото MINI Cooper с 5 врати. В салона на новото MINI са внедрени дигитални иновации за завладяващо потребителско изживяване.

Най-големият вариант на каросерията на новото MINI Cooper е и олицетворение на типичната за марката радост от шофирането и характерното, пъргаво поведение на пътя. Задвижването е поверено на два ефективни бензинови турбодвигателя, които в комбинация с модерното окачване и прецизното кормилно управление гарантират типичното за MINI усещане за управление на картинг и при този практичен модел.

Снимка: MINI

В рамките на новото моделно семейство MINI обозначава нивата на мощност с обозначенията C и S. Базовият вариант е MINI Cooper C с 5 врати се задвижва от 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател, който развива максимална мощност 156 к.с. и въртящ момент 230 Нм. С него автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,0 секунди и развива максимална скорост от 225 км/ч.

По-мощният вариант MINI Cooper S с с5 врати се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с. и максимален въртящ момент от 300 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,8 секунди, максималната скорост е 242 км/ч. Радостта от шофирането, безопасността и комфортът се осигуряват от типичното за MINI директно кормилно управление и мощните спирачки. Компактните размери, късите надвеси и малкият диаметър на завой от 11,4 м превръщат MINI Cooper с 5 врати в универсален модел.

Снимка: MINI

Разточителните стойности на следата и междуосието осигуряват базата за типичната за MINI динамика на управлението. Новото MINI Cooper с 5 врати е оборудвано с окачване и амортисьори, настроени за темпераментна управляемост. Те са съчетани с типичното за MINI прецизно усещане на кормилното управление и мощни спирачки, които гарантират висок комфорт в ежедневието.

Предварително натегнатите тампони на стабилизаторите на предната и задната ос осигуряват балансирано поведение на каросерията при динамично шофиране по пътища със завои и гарантират прецизност на кормилното управление и стабилност по посоката. Резултатът е първокласно стабилизиране на каросерията при същевременно балансиран комфорт на возене.

Старателните настройки на кормилното управление и всички системи за контрол на стабилността гарантират неповторимо изживяване при всякакви ситуации на пътя. За особено спортно шофиране се предлага опционално адаптивно окачване с честотно селективни амортисьори.

Новото MINI Cooper с 5 врати има силно присъствие на пътя, благодарение на увеличения до 625 мм диаметър на гумите. В същото време това повишава динамиката на управлението и комфорта на возене. Предлагат се джанти с размери от 16 до 18 инча. Широчината на гумите може да бъде увеличена до 215 мм с опционалните джанти с размери 17 и 18 инча.

Снимка: MINI