Германската компания Audi разкри, че ще има нов електрически кросоувър Q6 e-tron и първоначално представи неговия прототип. Официалната премиера на новия модел ще бъде в края на тази година.

С новия Q6 e-tron марката Audi планира да разшири гамата си от електрически кросоувъри, които в момента са Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron, Q8 e-tron и Q8 Sportback e-tron, както и спортните версии SQ8 e-tron и SQ8 Sportback e-tron.

Снимка: Audi

Преди официалната премиера, германският производител показа прототипа на новия модел Audi Q6 e-tron. Електрическият кросоувър се характеризира с гладки форми с доста агресивна предна броня, голяма решетка, тънки LED фарове и LED задни светлини с възможност за създаване на различни светлинни схеми с 3D ефект.

Вижте галерията със снимки на новото Audi Q6 e-tron >> >> >>

Снимка: Audi

Новото Audi Q6 e-tron е с дължина приблизително 4,75 метра и междуосие от 2,90 метра. С тези размери Audi Q6 e-tron предлага впечатляващо пространство в салона.

Заради липсата на карданен тунел на задните седалки могат удобно да седят и хора с дължина над 1,80 метра. Багажното пространство може да се разшири с невидимо отделение под пода, а кората лесно се побира в предната част на багажника.

Снимка: Audi

Новият модел е изграден на 800-волтовата архитектура Premium Platform Electric (PPE), разработена съвместно от Audi и Porsche. Новото Audi Q6 e-tron е разработено заедно с бъдещото Porsche Macan.

Електрическата платформа PPE позволява бързо зареждане с мощност до 270 кВт, което позволява да заредите батерията от 10% до 80% за по-малко от 30 минути. Това е значително по-бързо от повечето конкуренти, с изключение на няколко модела.

Снимка: Audi

Новото Audi Q6 e-tron се предлага в две версии с различни мощности. Базовата версия Q6 e-tron 45 ще бъде оборудвана с един електромотор само на задната ос.

Ще има и различни версии със задвижване на четирите колела като Q6 e-tron 55 Quattro с мощност 380 к.с. и SQ6 Quattro, който ще може да достигне мощност до 510 к.с. Тягата на спортната версия е повече от впечатляваща и кросоувърът спринтира от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4,5 секунди.

Снимка: Audi

Максималната скорост винаги е 210 км/ч, с изключение на SQ6, който може да достигне 230 км/ч. Предлага се избор между две батерии с капацитет от 86 и 100 кВтч, разположени в долната част.

Разликата в модификациите трябва да бъдат не само батериите, но и новите електромотори, които са разработени от Audi. Автономният пробег на модела със заредена батерия от 100 кВтч ще достигне 600 км по цикъла WLTP.

Снимка: Audi

По време на шофиране водачът може да избира между три различни нива на рекуперация на енергия с помощта на планки за смяна на скоростите на волана и ако желае, да избере режим B за така нареченото шофиране с един педал, което прави педала на спирачката почти неизползваем.

Избраната програма за шофиране не само гъвкаво настройва характеристиките на кормилното управление и педала на газта, но също така и окачването и амортисьорите.

Снимка: Audi

Спортната версия Audi SQ6 e-tron се предлага стандартно с 21-инчови джанти, както и с въздушното окачване. Разликите в настройката на шасито са забележими за пътниците, особено между режимите Comfort и Dynamic. С пневматичното окачване пътният просвет може да се увеличи от 180 мм на 225 мм, за да се преодоляват препятствия извън пътя.

Предвижда се новият електрическия кросоувър Audi Q6 e-tron официално да се появи на пазара през пролетта на 2024 година, тъй като клиентите вече го очакват с нетърпение. Новото Audi Q6 e-tron ще заеме мястото между Q4 e-tron и Q8 e-tron.