Месец преди предстоящата пазарна премиера, Volkswagen разкри най-важните подробности за новия Crafter. Най-големият лекотоварен модел на марката е изцяло осъвременен, благодарение на мащабното обновяване на софтуера и хардуера. Арматурното табло е напълно променено и модернизирано, и вече разполага с последно поколение на информационно-развлекателната система на Volkswagen.

Съвременните функции включват блок на контролните прибори с изцяло дигитален кокпит с цифрови показания, мултифункционален волан, електромеханична спирачка за паркиране и богата гама системи за асистенция на водача. Сред най-важните нови възможности и удобства е гласовият асистент с вградена функция с изкуствен интелект ChatGPT.

Volkswagen Crafter

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen Crafter ще се предлага с блок на контролните прибори с изцяло цифрови показания като част от серийното оборудване. Сред новите детайли в интериора на Crafter вече ще е 10,3-инчовият сензорен централен екран на информационно-развлекателната система, който може да се поръча и 12,9-инчов по желание срещу доплащане. Мултимедийната система използва основата на най- новата модулна платформа MIB. Информационно-развлекателната система на Volkswagen с екран, оформен като свободно стоящ елемент на арматурното табло, използва изцяло нов графичен интерфейс и много ясна и разбираема структура на менютата с лесна навигация.

Новият Volkswagen Crafter ще разполага и с нова система за онлайн гласово управление на много от функциите в автомобила, която разбира гласови команди с естествена реч на немски и английски език и осигурява предимствата на вградения изкуствен интелект ChatGPT. Ръчната спирачка и лостът за управление на автоматичната трансмисия са с нов дизайн, също както и лостът за управлението на светлините, бутоните в областта на централната конзола и всички вентилационни отвори на арматурното табло.

Volkswagen Crafter

Снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen Crafter е оборудван с внушителен брой нови системи за асистенция на водача, включени в серийното и допълнителното оборудване. Тези системи значително улесняват изпълнението на ежедневните задачи на водачите на Crafter. В бъдеще всички варианти на новия Volkswagen Crafter ще разполагат със следните системи - автоматично аварийно спиране с функция за разпознаване на велосипедисти и пешеходци, асистент за поддържане на лентата за движение, динамична функция за разпознаване и показване на пътните знаци, ограничител на скоростта и функция за контрол на дистанцията при паркиране със звукова сигнализация, улесняваща маневрите за паркиране на заден ход.

За първи път Volkswagen Crafter ще се предлага с възможност за допълнително оборудване с асистента за автоматизирано движение Travel Assist, в съчетание с който в лекотоварния ван се внедрява и асистентът при спешни ситуации. Поръчките на новия Volkswagen Crafter се очаква да стартират у нас от средата на май 2024 г., а първите доставени ванове ще бъдат при дилърите на Volkswagen през месец юли.