Германската марка Opel разкри изцяло новото лекотоварно превозно средство Combo. В допълнение към новия дизайн на предницата и новия дигитален кокпит, компактният ван от ново поколение, който запазва всички предимства на предишния модел, е и първият в своя пазарен сегмент, който разполага с най-съвременния вариант на интелигентните LED матрични светлини.

Вижте новия Opel Combo  >>  >>  >>

Новият електрически компактен ван Combo Electric без вредни емисии предлага разширен обхват на шофиране до 330 км с едно зареждане. Освен варианта с електрическо задвижване, новият Opel Combo се предлага и с бензинови и дизелови двигатели, като последният предлага автоматична трансмисия като алтернатива на ръчната скоростна кутия. И двете версии на задвижването на новия ван се предлагат в две дължини, с избор между две или три предни седалки. Новият Opel Combo се предлага допълнително и като 5-местен пътнически вариант Crew Cab.

Снимка: Opel

Със своята характерна предна част на марката, наречена Vizor, позната от най-новите леки автомобили на Opel, новото Combo се разпознава незабавно като истински Opel. Създавайки единична визуална единица, която се простира през предната част на модела, предната част Vizor интегрира емблемата на марката със светкавицата с характерните предни светлини.

Новото Combo е не само първият лекотоварен автомобил на Opel, който е оборудван с адаптивна интелигентна LED матрична светлина без отблясъци, но е и първият в своя клас с тази технология. Веднага щом превозното средство напусне градските зони, матричните фарове с общо 14 LED елемента автоматично превключват на дълги светлини и непрекъснато регулират дължината и разпределението на светлинния сноп. Когато се засекат светлини от кола отпред, отделните светодиоди се изключват, за да избегнат заслепяването на другите водачи. Светодиодите се включват отново автоматично веднага щом системата открие липса на светлини от други превозни средства.

Снимка: Opel

Новият Opel Combo Electric предлага и разширен обхват на шофиране. Изцяло електрическият нов компактен ван с избор от режими на шофиране Eco, Normal и Power, може да измине до 330 км с едно зареждане на своята нова батерия с капацитет 50 кВтч, което е с цели 50 км повече от своя предшественик. Това става възможно благодарение на по-нататъшното развитие на изцяло електрическото задвижване и за първи път в Combo, благодарение на високоефективна термопомпа, която помага за запазване на обхвата на батерията при ниски температури.

Новото Combo Electric се задвижва от електромотор от най-ново поколение с мощност 136 к.с. и 270 Нм въртящ момент, и може да достигне максимална скорост от 130 км/ч. С вградено зарядно устройство със 7,4 кВт като стандарт и 11 кВт като опция, батерията може да се презареди до 80% от капацитета си за по-малко от 30 минути на обществена станция за зареждане със 100 кВт.

Снимка: Opel

Най-голямото предимство на новия Opel Combo Electric си остава способността му да транспортира и тегли тежки товари. Подобно на своя предшественик, новият изцяло електрически компактен ван продължава да предлага до 4,40 кубически метра обем за съхранение, което е същото като моделите с двигатели с вътрешно горене. С полезен товар от 780 кг и капацитет на теглене от 750 кг, Opel Combo Electric е с най-добрите показатели в класа си.

Снимка: Opel

За да се оптимизира допълнително изживяването при шофиране, кокпитът и ергономията на Combo също са подобрени по отношение на удобството за потребителя. Новите информационно-развлекателни системи с 10-инчови цветни сензорни екрани използват за първи път в лекотоварната гама на Opel интегрираната платформа Snapdragon Cockpit, позволяваща подобрени графични, мултимедийни и компютърни възможности. Системите са съвместими с безжични мобилни устройства чрез Apple CarPlay и Android Auto.

Като алтернатива новото Combo се предлага с иновативна станция за смартфон. След като се свърже със станцията чрез специално приложение, смартфонът на потребителя се превръща в панел за управление на информационно-развлекателната система на автомобила, като също така взаимодейства с бутоните на волана. В новия Opel Combo Electric лостчетата зад изцяло новия волан позволяват на водача да избере три нива на рекуперация за регенеративната спирачна система.

Снимка: Opel

За защитата на пътниците и другите участници в движението, новото поколение на Opel Combo остава лидер в класа си. Новият акцент в безопасността е системата Dynamic Surround Vision. Системата се състои от две камери, една разположена над задните врати и друга под външното огледало от страната на пътника. Двете изображения - на задната част по време на шофиране и когато се активират от лоста за мигачите на страничната мъртва зона, се показват в новото дигитално огледало за обратно виждане с висока разделителна способност.

В сравнение със стандартните огледала, системата осигурява подобрена видимост, което позволява на водача да маневрира по-безопасно. Допълнителна безопасност се предлага от обширната гама от до 18 усъвършенствани системи за подпомагане на водача ADAS, много от които са стандартни, включително интелигентен асистент за скорост, асистент за поддържане на лентата, подобрена система за аварийно спиране и предупреждение за вниманието на водача. Опционално се предлага адаптивен круиз контрол.

Снимка: Opel

Новият Opel Combo е мощен компактен ван, усъвършенстван технологично, просторен и способен да поема тежки товари, като се превръща в убедителен избор на пазара за професионалисти. Без да прави компромиси с функционалността, новият изцяло електрически вариант може да се похвали и със силните страни на моделите с двигател с вътрешно горене, съчетани със способността да работи локално без емисии в крайградски, както и в централните градски райони. Продажбите на новите Opel Combo и Combo Electric са планирани да започнат до края на тази година.