На тазгодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен, което ще се проведе от 5 до 10 септември, германската марка Opel ще представи за първи път пред широката публика най-новите си електрически модели Astra Sports Tourer Electric и Corsa Electric. Скоро и двата електромобила ще се появят в шоурумите на дилърствата.

Освен тях в Мюнхен ще се състои световната премиера на забележителния прототип Opel Experimental. Автомобилният производител от Рюселсхайм наскоро представи първите изображения и информация за дизайнерската концепция, която дава представа за предстоящите модели и технологии на марката. Освен нея Opel ще представи в Мюнхен и двата модела от семейството на Rocks - новите Opel Rocks e-Xtreme и Rocks Electric Cargo, както и състезателната Corsa Rally Electric.

Снимка: Opel

Моделите Opel Astra и Astra Sports Tourer Electric впечатляват не само със своя смел и изчистен от излишни детайли дизайн, но и със заявката си за отговорност към околната среда. Новото изцяло електрическо комби на Opel предоставя максимално удоволствие от шофирането без вредни емисии за атмосферата.

Електрическият мотор осигурява мощност 156 к.с. и максимален въртящ момент от 270 Нм. Още с първото докосване на педала на газта си осигурявате динамично потегляне и бързо ускорение. И докато много други електрически автомобили са ограничени в максималната скорост, новият Opel Astra Sports Tourer Electric се ускорява до 170 км/ч.

Снимка: Opel

Дори и с вдигнати задни седалки, Opel Astra Sports Tourer Electric предлага багажно пространство от 516 литра, а със сгънати седалки капацитетът нараства до 1553 литра. Подобно модела с пет врати, електрическото комби с батерии е с относително ниско собствено тегло. Новата Astra Sports Tourer Electric е значително по-лека от повечето си конкуренти с тегло от 1760 кг.

Новият Opel Corsa Electric притежава перфектни пропорции и прецизност до най-малкия детайл. Дизайнерите са се постарали бестселъра в сегмента на малките автомобили да бъде още по-модерен и още по-стилен. Най-впечатляващата външна черта е лицето на марката Vizor, което отличава всички нови модели на Opel.

Снимка: Opel

Новата Corsa Electric обаче има не само красиво лице, тя впечатлява и със своите вътрешни качества. Като опция Corsa се предлага с напълно дигитален кокпит, включително нов инфотейнмънт. Интегрираната платформа разполага с ясна и подобрена графика, мултимедия и възможности за дигитална визия, за да отговори на предпочитанията на своите пътници.

За задвижването на Corsa Electric се предлага избор от два изцяло електрически мотора, като новата опция е със 156 к.с. и до 402 км пробег, но има и вариант със 136 к.с. и до 354 км автономен пробег.

Снимка: Opel

Пред международната публика в Мюнхен ще направи своя дебют и Opel Experimental. Елегантният силует на прототипа се откроява с добавянето на външно осветление и смели контрастиращи графики вместо хром, добавящи индивидуалност и изтънченост към впечатляващите пропорции.

Заостреният профил на Experimental има дързък и изчистен дизайн с гладка повърхност, за да завърши изразителното присъствие на ефективния електрически кросоувър. Силуетът на Opel Experimental се базира на много ергономичен и ефективен екстериор в съчетание с най-модерни технологии и системи за асистенция.

Снимка: Opel

Въздушните отварящи се клапи отпред и отзад, както и задният дифузьор, повишават аеродинамичната ефективност. Той се удължава или скъсява в зависимост от преобладаващата ситуация на шофиране. За първи път на автомобилното изложение в Мюнхен също ще бъде представена новата осветена емблема на Opel от следващо поколение.

Тя определя центъра на концепцията Opel Compass, представяща геометричната концепция за симетрия на автомобила. Вътрешното пространство на Opel Experimental впечатлява с усещането за простор. Това е постигнато чрез оптимизиране на пространството.

Снимки: Opel

Воланът е с възможност да се сгъва, когато не е необходим, благодарение на системата Steer by wire, която допълнително намалява теглото чрез елиминиране на механичните компоненти на кормилното управление. Леките адаптивни седалки са с тънка, но издръжлива структура с триизмерни мрежести тъкани.

На автосалона в Мюнхен също ще бъдат изложени новите електромобили Opel Rocks e-Xtreme и Rocks Electric Kargo. Уникалният Rocks e-Xtreme демонстрира забавен подход към четириколките със своите отличително обърнати навън колела за стабилна и сигурна стойка, двойни носачи отпред плюс яркожълт ролбар, докато Rocks Electric Kargo е насочен към различни потребности.

Снимка: Opel

Новият Opel Rocks Electric Kargo е дълъг само 2,41 метра, широк е 1,39 метра и е висок 1,52 метра, като предлага повече от 400 литра товарен обем. Със своя диаметър на завой от само 7,20 метра, моделът може да маневрира и по най-тесните алеи. Заедно с електрическия си пробег до 75 км, това го прави идеален за доставка на стоки като колети, пица или лекарства, особено в центъра на града.

Снимка: Opel

В центъра на баварската столица и в изложбения комплекс на щандовете на ADAC ще бъде представен състезателният Opel Corsa Rally Electric, проектиран от Елиза Кликенберг. ADAC е основен партньор на Opel в моторните спортове. В палитрата на цветове влизат зелено, бяло, розово и червено, а уникалната цветна кола внася свежо настроение при електрическите рали автомобили в гамата на Corsa.

Opel и ADAC - най-големият автомобилен клуб в Европа, си сътрудничат в моторните спортове повече от десетилетие и удължиха партньорството си до 2024 година. Надпреварата ADAC Opel Electric Rally Cup е първото в света рали за електрически автомобили и е пример за устойчива мобилност в моторните спортове.

Снимка: Opel

"Посетителите на нашите щандове в Мюнхен ще получат ясна представа за визията за това накъде се насочва марката Opel в близко и малко по-далечно бъдеще. Докато Opel Experimental е пътеводна светлина за отгръщането на следващата глава в историята на марката, новата Corsa Electric и новата Astra Sports Tourer Electric показват нашите настоящи решения за устойчива мобилност без емисии на местно ниво", заяви главният изпълнителен директор на Opel Флориан Хютл.