Спортното подразделение на компанията Mercedes-Benz - Mercedes-AMG, представи прототип на първия сериен модел от серията Mythos. Новият суперспортист се нарича Mercedes-AMG PureSpeed и обещава да бъде първият от серията ексклузивни модели на марката в най-луксозния сегмент.

Вижте още снимки на новия Mercedes-AMG PureSpeed   >>  >>  >>

Концепцията впечатлява с радикален дизайн, като прави препратка към легендарните състезателни автомобили, отговаря на ограниченията на Формула 1 не на последно място се очаква да шокира с високата си цена. Новият модел няма нито покрив, нито предно стъкло и странични прозорци.

Mercedes-AMG PureSpeed

Снимка: Mercedes

Външният вид на новия Mercedes-AMG PureSpeed изглежда познат и донякъде наподобява на Mercedes SLR Stirling Moss, като има и някои детайли от хиперавтомобила Mercedes-AMG One, както и препратка към Формула 1, но всичко това е базирано на последния Mercedes SL.

Като част от състезанието от Формула 1 в Монако през идния уикенд, базираната в Афалтербах компания AMG представя радикалния дизайн на напълно отворен, двуместен мощен автомобил без покрив или предно стъкло, който е предназначен да отдаде почит на състезанията. Концептуалният спортен автомобил предоставя визуализация на първия модел от силно ограничената серия на Mercedes-Benz - Mythos.

Mercedes-AMG PureSpeed

Снимка: Mercedes

От новия модел Mercedes-AMG PureSpeed ще бъдат произведени само 250 бройки, което означава, че колата вероятно ще се окаже в ръцете на колекционери и прекупвачи, както много други ексклузивни специални серии преди нея. Вероятно Mercedes-AMG PureSpeed предлага потенциал за огромно удоволствие от шофирането, въпреки че Mercedes-AMG не коментира задвижването. Радикалният Mercedes-AMG PureSpeed определено трябва да бъде доходоносен за компанията.

Mercedes-AMG PureSpeed

Снимка: Mercedes

Акцент е системата HALO, която предпазва главата на водача при инциденти. Тя замества конвенционалната А-колона на автомобила. Този елемент е с пряк произход от висшия клас на моторния спорт и е част от всеки болид във Формула 1 от 2018 г. насам. Името се превежда като ореол. Има и две аеродинамично оптимизирани каски, които са специално проектирани и произведени за концептуалния Mercedes-AMG PureSpeed.

Mercedes-AMG PureSpeed

Снимка: Mercedes

Интериорът поставя допълнителни акценти със специална концепция за цвят и оборудване, както и индивидуален часовник, проектиран от IWC Schaffhausen на арматурното табло. Според AMG, дизайнът е вдъхновен от хиперколата Mercedes-AMG One, но изданието Stirling Moss на легендарния Mercedes SLR очевидно също е послужило за вдъхновение при проектирането на модела.

Mercedes-AMG PureSpeed

Снимка: Mercedes

Суперспортният Mercedes-AMG PureSpeed Spyder ще произведен в лимитирана серия от 250 бройки, специално за ентусиасти и колекционери. Серийните автомобили ще се появят едва през 2025 г. Цената не е обявена, но ако дори обикновеният Mercedes-AMG SL 63 сега струва поне 195 000 евро, а за хибридната версия искат от 224 000 евро, тогава Mercedes-AMG PureSpeed със сигурност ще бъде оценен на не по-малко от 500 000 евро.