Първоначално новият Jeep Avenger беше пуснат само с изцяло електрическо задвижване на повечето европейски пазари, включително и България. Малкият SUV обаче се предлага и с бензинов двигател, например в Италия, Испания и Полша.

Вариантът с класическо задвижване с двигател с вътрешно горене вече става все по-разпространен в Европа. Промяната в плана на производителя се дължи и на факта, че в страните, където Jeep Avenger се продава само като електрическо превозно средство, има паралелен пазар за внос на модела с двигатели с вътрешно горене.

Снимка: Jeep

По този начин бензиновият Avenger неофициално навлезе на другите пазари, от което търговците започнаха да губят приходи. Заради това компанията Jeep предприема защита на дилърите си и предотвратяване на паралелния внос.

Новият Jeep Avenger се задвижва от 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, който произвежда мощност 100 к.с. и е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Задвижването е само на предните колела. В Германия бензиновият Jeep Avenger се продава само в ниво на оборудване Altitude за 27 000 евро. Това е с 10 000 евро по-малко от най-евтиния електрически вариант.

Снимка: Jeep

От януари до май в Европа са регистрирани 7214 автомобила Jeep Avengers, от които 6252 бензинови и 962 електрически. Приблизително 75% от продажбите на Jeep идват от Италия, където бензиновата версия се предлага от самото начало. Задвижваният с бензин Jeep Avenger ще се продава само в ограничени количества в нови страни, като ще бъдат добавени Франция и Великобритания.

През януари новият Jeep Avenger беше избран за "Автомобил на годината на Европа" за 2023 г. Електрическият Avenger има автономен пробег със заредена батерия от 400 км по WLTP. На бърза зарядна станция с мощност 100 кВт, батерията се зарежда от 20 до 80% за 24 минути.

Ексклузивната серия First Edition разполага с най-богатото оборудване и много ефектна визия. В България цената на електрическия Jeep Avenger започва от 79 870 лева за ниво на Longitude.

Снимка: Jeep