Представете си, че шофирате с допълнителен комплект очи, готови да се задействат в даден момент. Точно това прави Smart Sense на Hyundai. Тази усъвършенствана система за подпомагане на водача не просто повишава безопасността - тя ви осигурява по-голямо спокойствие, за да може да се наслаждавате на пътуването. В България новият Hyundai Inster се очаква към края на 2024 г., когато ще дойде в представителствата на официалния вносител на марката "Индустрил Комерс".

Вижте новия Hyundai Inster  >>  >>  >>

Изцяло новият Hyundai Inster е разположен между моделите от сегментите А и В, като е оборудван с редица системи Smart Sense, които обикновено можете да откриете в автомобили от по-високия сегмент. Тези системи активно следят заобикалящата ви среда, за да предотвратят сблъсъци, да ви предупреждават за автомобили в сляпата зона и да ви предпазват от потенциални опасности на пътя. Тези функции са лесни за управление и употреба, и правят шофирането по-комфортно, по-безопасно и много по-забавно.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Шофирането по магистрали никога не е било по-безопасно и по-удобно, отколкото с Highway Driving Assist 1.5. Системата ви помага да поддържате зададена скорост и дистанция от предния автомобил, като същевременно държи вашия Hyundai Inster центриран в лентата си, дори и в завоите. Предимствата на HDA 1.5 са особено видими по време на дълги пътувания по магистрала, при интензивен трафик или монотонно шофиране.

Системата е обогатена с допълнителни функционалности, включително интелигентен круиз контрол, интелигентен асистент за ограничаване на скоростта, асистент за следене на лентата и предупреждение за внимание на водача. По подразбиране всички системи, с изключение на асистента за следене на лентата, свързани с HDA 1.5, се активират при натискане на бутона "Интелигентен круиз контрол". След това можете да изберете да деактивирате отделните функции.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Ръцете ви трябва да са поставени на волана, за да може системата да бъде активирана, тъй като тя следи за въртящия момент, за да гарантира вашата бдителност. Ако установи, че не държите волана, тя ще ви подкани да поемете управлението и евентуално ще се деактивира, ако не предприемете никакви действия.

Интелигентен круиз контрол с функция "Спри и тръгни"

Интелигентният круиз контрол със система Stop & Go ("Спри и тръгни") поддържа безопасна дистанция, като интелигентно задейства спирачките и регулира скоростта с помощта на предни радарни сензори. Hyundai отговори на предизвикателствата на трафика с еволюцията на круиз контрола, сега включващ функцията Stop & Go (SCC). С това подобрение системата регулира скоростта в зависимост от потока на трафика, което е особено полезно при интензивен трафик или дълги пътувания.

Hyundai Inster

Снимка: Hyundai

Интелигентният круиз контрол със система Stop & Go може да задейства спирачките и да ускори отново до предварително зададената скорост, след като пътят се освободи. Тази функция също така прави шофирането по-удобно и по-малко уморително в движението, тъй като намалява необходимостта от постоянно спиране и ускоряване. За да активирате SCC, натиснете бутона Интелигентен круиз контрол на волана, задайте скоростта и регулирайте разстоянието до водача с помощта на бутоните за контрол. Системата се деактивира, ако натиснете спирачката или натиснете бутона за отмяна на волана.

Интелигентен асистент за ограничаване на скоростта

Интегрираният в SCC интелигентен асистент за ограничаване на скоростта ви информира за текущото ограничение на скоростта и автоматично регулира настройките на круиз контрола, за да се съобрази с променящите се ограничения на скоростта. Използвайки данните от навигацията и предната камера за разчитане на пътните знаци, интелигентният асистент за ограничаване на скоростта гарантира, че няма да превишите ограничението на скоростта.

Снимка: Hyundai

Наскоро Hyundai усъвършенства интелигентния асистент за ограничаване на скоростта ISLA, предоставяйки на водачите по-голям контрол върху нея. Нивото на звука на предупреждението може да се регулира само с едно натискане на бутон, без да се прави компромис с безопасността. Интелигентният асистент за ограничаване на скоростта ISLA се активира автоматично при стартиране на Hyundai Inster. Ако искате да изключите предупреждението за превишена скорост, просто натиснете продължително бутона за изключване на звука от волана.

Асистент за поддържане и следене на пътната лента

Както подсказва името, асистентът за поддържане на лентата на движение ви държи в лентата, като следи маркировката на лентата и изпраща визуални и звукови сигнали, ако започнете да напускате лентата си, без да сигнализирате. Системата използва усилвател на кормилното управление, за да прилага фино противозавиващо движение, като ви връща в центъра на лентата.

Снимка: Hyundai

Асистентът за следене на пътната лента прави допълнителни стъпки и държи Hyundai Inster в своята лента, като непрекъснато подпомага управлението, дори в завои. Асистентът се активира автоматично при стартиране. За да включите асистента за поддържане и следене на пътната лента, трябва да натискате специалния бутон на волана при всяко стартиране на автомобила. След като се активира, винаги дръжте ръцете си на волана.

Предупреждение за повишено внимание при шофиране

Целта на предупреждението за повишено внимание при шофиране (DAW) е да осигури безопасността на вас и на другите участници в движението. DAW анализира нивото на вашето внимание по време на шофиране. Ако открие умора или невнимание на водача, системата издава предупреждение и препоръчва почивка. DAW се включва автоматично и може да се деактивира в настройките на ADAS.

Снимка: Hyundai

За да ви помогне да избегнете сблъсък с непредвидими препятствия, асистентът за избягване на сблъсък отпред 1.5 прилага автоматично спиране. Използвайки радара и предната камера, системата сканира пътя пред вас и ви предупреждава за забавящи се или спрели превозни средства, велосипедисти или пешеходци, дори когато пресичате на кръстовище. Ако не реагирате навреме и има опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство, FCA 1.5 автоматично прилага пълна спирачна сила. Функцията FCA 1.5 е включена по подразбиране и може да бъде изключена в настройките на ADAS.

Асистент за дълги светлини

За да увеличите максимално обхвата на видимост, Hyundai Inster предлага асистент за дълги светлини (HBA). Когато се активира, системата сканира за автомобили, движещи се в обратна посока, като автоматично превключва между дълги и къси светлини. Когато не бъдат открити повече автомобили, тя отново активира дългите светлини. Когато фаровете са в автоматичен режим и светлините са включени през нощта, натиснете лоста на индикатора напред, за да активирате HBA.

Снимка: Hyundai

Система за сигнализиране при потегляне на автомобила отпред (LVDA)

Предупреждението за потегляне на превозното средство (LVDA) е особено удобно в ситуации на спиране и движение, като например в задръствания и на светофари. С помощта на сензори и камери системата следи автомобила отпред и ви предупреждава, когато той започне да се движи отново. Като свежда до минимум времето за реакция, Inster осигурява по-плавен и ефективен поток на движение. След като LVDA е включена, тя остава включена. Функцията може да бъде изключена отново в настройките на ADAS.

Предупреждение за пътници отзад

За да осигури безопасността на пътниците на задната седалка, Hyundai Inster е оборудван с функция за предупреждение за пътници на задната седалка (ROA). Ако изключите двигателя и излезете от Hyundai Inster, системата ви напомня със звуков сигнал и съобщение в клъстера да проверите задната седалка за забравени пътници или предмети. ROA в Hyundai Inster използва логиката на работа със задната врата.

Снимка: Hyundai

Ако някоя задна врата е била отваряна и затваряна преди или по време на пътуването, системата приема, че някой или нещо може да е на задната седалка. Дори и да се разсеете за момент, няма място за притеснения. Hyundai Inster ще ви напомни, ако оставите на задната седалка важни вещи като лаптопа си или спящото кученце. Системата Smart Sense на Hyundai Inster включва усъвършенствани функции, които повишават безопасността и осигуряват по-комфортно шофиране.