Японският автомобилен производител Toyota представи деветото поколение на Camry в Лос Анджелис, Калифорния. Новото издание на популярния седан се отличава със значително променен екстериорен дизайн и ново хибридно задвижване.

Вижте как изглежда новата Toyota Camry  >>  >>  >>

Деветото поколение на Toyota Camry се предлага само като хибрид и клиентите ще могат да избират между конфигурации с предно предаване или задвижване на всички колела, както и нива на оборудване SE, LE, XLE и XSE.

Снимка: Toyota

Новият седан Camry получава нова хибридна система на Toyota от пето поколение, която се състои от 2,5-литровия 4-цилиндров двигател на компанията, работещ заедно с два електромотора, като общата мощност от системата е 225 к.с. при конфигурацията с предно предаване и 232 к.с. при задвижването на всички колела.

Задвижването на всички колела AWD идва чрез системата Electronic On-Demand на Toyota и това е първият път, когато Toyota го предлага на всички версии на Camry. Инженерите са преработили окачването и спирачната система, за да подобрят комфорта и управлението. Версиите SE и XSE получават по-твърдо окачване за по-динамично шофиране.

Снимка: Toyota

Във външния вид на новата Toyota Camry изпъква новият дизайн, който създава по-елегантна и по-атлетична визия. Отпред откриваме много тънки фарове по ръбовете и предна част с глава на чук в центъра, която е толкова изпъкнала и агресивна, че изглежда сякаш буквално може да захапе асфалта отдолу.

Нивата на оборудване SE и XSE разполагат с функционални аеродинамични въздуховоди отдолу. Отзад промените са по-малко забележими, въпреки че има някои мотиви с повече ръбове на панелите, минаващи по протежение на профилните линии на колата до фокусната точка, която е багажникът с надпис CAMRY. Задните светлини са още по-изтънени в сравнение с настоящия модел и правят задната част по-вълнуваща.

Снимка: Toyota

Четирите варианта за новото Camry са SE, LE, XLE и XSE. Първият идва само в конфигурация с предно предаване, докато опциите за надграждане добавят избор между това или задвижване на четирите колела AWD. Нивата XSE и XLE се предлагат само със задвижване на всички колела. Според традициите на Toyota, SE и XSE се фокусират повече върху спортния дух, докато XLE е по-ориентиран към комфорта. Всички модели получават набора от функции за подпомагане на шофирането Toyota Safety Sense 3 като стандартно оборудване.

Снимка: Toyota

Други стандартни характеристики на базовия модел SE с неговите 16-инчови джанти включват автоматични дълги светлини, двузонов климатроник, 7-инчов цифров дигитален екран пред водача, 8-инчов мултимедиен сензорен екран, безжично зареждане за смартфони, безжична съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto, подгряване на предните седалки и подгряване на волана, огледало за обратно виждане с автоматично затъмняване, сензори за слепите зони с предупреждение за напречен трафик отзад, асистент за безопасно излизане и други.

Снимка: Toyota

Второто ниво LE се вози на по-големи 18-инчови колела и добавя панорамен покрив, достъп с интелигентния ключ, електрохроматично огледало за обратно виждане, автоматично отваряне на гаражни врати и др. Camry XSE получава уникални цветове на джантите за своите по-големи 19-инчови джанти и панорамен люк от варианта с електрическо накланяне и плъзгане, за първи път стандартно включване за модела.

Тук списъкът с оборудване наистина расте с 12,3-инчов дигитален инструментален панел, 12,3-инчов мултимедиен сензорен екран, премиум аудиосистема JBL с 9 високоговорителя, седалки с кожена тапицерия, отопление и вентилация на предните седалки, монитор с панорамен изглед, допълнителни функции за подпомагане на шофирането, Drive Connect, дигитален ключ и др.

Снимка: Toyota

И накрая в нивото XLE са добавени чистачки със сензор за дъжд, акустично ламинирано стъкло отпред за по-тих салон, накланящ се и плъзгащ се панорамен люк. Нивото SE идва с черен интериор, докато XSE може да се поръча в черно или червено, а XLE в черно или сиво. Изборът за външен цвят е много голям, но има нов Ocean Gem.

Оборудването XSE може да се предлага в двуцветен мотив, с черен покрив, комбиниран с един от четири възможни цвята. Новата Toyota Camry ще се появи в представителства на Toyota в САЩ и Канада през пролетта на 2024 г. Засега не е ясно дали новата Toyota Camry ще се продава в Европа.

Снимка: Toyota