Южнокорейската компания Kia представи най-малкия си електрически кросоувър, който логично носи индекса EV3. Досега гамата от електрически автомобили Kia EV, изградена върху модулната платформа E-GMP, включваше спортния кросоувър EV6, големия EV9 и средноразмерния EV5. Четвъртият модел дебютира в Европа, която трябва да стане основният пазар за EV3. Новият електрически кросоувър е с дължина 4,30 метра, ширина - 1,85 метра, височина - 1,56 метра, а междуосието е по-солидно и достига 2,68 метра.

Вижте още снимки на новата Kia EV3  >>  >>  >>

Стилът на модела е направен в рамките на стратегията за дизайн на "Единство на противоположностите" и до голяма степен повтаря външния вид на по-големия си брат EV9 с аеродинамичен коефициент на съпротивление Cd от 0,263. Предлагат се девет цвята на екстериора, от които клиентите да избират. Ще има и по-спортна версия EV3 GT-line, която традиционно се отличава с по-агресивна каросерия със спортни акценти.

Kia EV3

Снимка: Kia

Интериорът на новата Kia EV3 обещава невероятно пространство за петима пътници и разширена функционалност според стандартите на класа. Централният подлакътник между предните седалки може да се превърне в твърда масичка, а под нея има допълнителен рафт с поставки за чаши и подложка за безжично зареждане.

Обемът на основния багажник е 460 литра, като има под на две нива. Когато задният ред седалки е сгънат надолу, багажното отделение побира 1250 литра. Под предния капак има допълнително багажно отделение с капацитет 25 литра, което може да се използва за съхранение на кабелите за зареждане.

Kia EV3 GT-line

Снимка: Kia

На предния панел има един блок от три екрана - 12,3-инчов инструментален панел, 5-инчов блок за управление на климатика и 12,3-инчов централен сензорен екран на мултимедийна система. Под него има ред бутони за бърз достъп, а на волана има бутони за круиз контрол, навигация и аудиосистема Harman Kardon. Предлагат се три варианта за вътрешно обзавеждане - сиво Subtle, сиво Warm и синьо, а четвъртият е запазен за версията GT-line - черен Onyx. Повечето детайли са направени от рециклирани материали.

Kia EV3

Снимка: Kia

Докато първите три модела от електрическото семейство EV на Kia имат основно задвижване на задните колела, кросоувърът Kia EV3 използва за първи път опростена версия с предно предаване на платформата E-GMP. На предната ос е монтиран електромотор с мощност 204 к.с. и 283 Нм въртящ момент, като това е достатъчно за ускоряване от място до 100 км/ч за 7,5 секунди, а максималната скорост е 170 км/ч. Има две опции за батерия от четвърто поколение, от които клиентите да избират - стандартна с капацитет 58,3 кВтч и голяма с капацитет 81,4 кВтч.

Kia EV3

Снимка: Kia

Засега е обявен само около 410 км приблизителен пробег за стандартната версия и над 600 км за модификацията с по-голяма батерия поред цикъла WLTP. Има режим на шофиране с един педал i-Pedal 3.0. Бързото зареждане с мощност до 128 кВт може да попълни батерията от 10% до 80% за 31 минути, като има и зарядно AC. Новата Kia EV3 е в състояние да доставя електричество на външни потребители (Vehicle-to-Load), като от нея могат да се зареждат електроуреди, велосипеди на ток и дори други автомобили.

Електрическият автомобил Kia EV3 ще се произвежда в Южна Корея, като стартът на продажбите е насрочен за август, въпреки че поръчките на местния пазар ще се приемат още през юли. Продажбите в Европа ще започнат през есента. Цените все още не са оповестени, но новата Kia EV3 със сигурност ще бъде най-достъпният електромобил в гамата на южнокорейския производител.