Nissan продължава напред с визията си за бъдеще с нулеви емисии, с потвърждение, че и трите модела, произведени в завода в Обединеното кралство, ще бъдат 100% електрически. Планът на Nissan за бъдещо производство в центъра EV36Zero в Съндърланд ще се състои от три електрически превозни средства, три гигафабрики и до 3 милиарда британски лири инвестиции - страхотна новина за 7000 служители на Nissan в Обединеното кралство и откриването на нови 30 000 работни места.

Проектът за трансформация не само включва бъдещи изцяло електрически версии на водещите кросоувъри Qashqai и Juke на Nissan, но днес Nissan потвърждава също, че третото превозно средство, планирано за производство в Обединеното кралство, ще бъде следващото поколение Nissan Leaf - автомобилът, който се осмели да предизвика електрификацията на автомобилната индустрия.

Снимка: Nissan

Производството както на превозни средства, така и на батерии ще се захранва от EV36Zero Microgrid, който ще включва вятърните и слънчевите ферми на Nissan и ще има способността да доставя 100% възобновяема електроенергия на Nissan и съседните му доставчици.

Последната инвестиция на Nissan включва до 1,12 милиарда британски лири в операциите в Обединеното кралство и по-широка верига за доставки за научноизследователска и развойна дейност и производство на двата нови модела, обявени днес, включително подобрения на съоръженията и производствения процес, обучение на умения и инструменти за доставчици. Това следва инвестицията от 423 милиона лири, обявена от Nissan в първата фаза на EV36Zero за първия бъдещ електромобил.

Nissan Juke HEV

Снимка: Nissan

Тези три нови електрически превозни средства представляват бъдещето и за трите модела, произвеждани в момента в завода на Nissan Съндърланд:

Nissan Qashqai - оригиналният кросоувър, най-продаваният автомобил в Обединеното кралство за 2022 г. и който представлява един на всеки пет от всички автомобили, произведени тук.

Nissan Juke - нарушаващият правилата компактен кросоувър, който е продал повече от един милион бройки.

Nissan Leaf - първият в света електромобил за масовия пазар, от който повече от четвърт милион са произведени в завода в Съндърланд.

Nissan LEAF

Снимка: Nissan

Трите бъдещи модела ще бъдат вдъхновени от три вълнуващи изцяло електрически концептуални модела, два от които наскоро бяха представени на изложението в Токио Japan Mobility Show. Прототипът Nissan Hyper Urban Concept представлява електрически кросоувър, характеризиращ се с елегантна и модерна естетика.

Nissan Hyper Urban Concept

Снимка: Nissan

Nissan Hyper Punk Concept също е изцяло електрически компактен кросоувър с екстериорна естетика, дефинирана от многостранни и многоъгълни повърхности. Nissan Chill-Out Concept, представен през 2021 г. и по-рано потвърден като вдъхновение за бъдещо електрическата мобилност, също ще се произвежда в Съндърланд.

Nissan Hyper Punk Concept

Снимка: Nissan