С края на производството в Бразилия, където се произвеждаше във версията си от 1967 година, минибусът, преживял славните си дни през 60-те и 70-те години, ще се оттегли окончателно, информира Франс прес, цитирана от БТА.
Решението бе обявено в разгара на лятото. Производителят се сбогува с модела, който държи световен рекорд по продължителност на живота, но бе пусната нова специална версия.
Поради големия интерес германската компания прие да удвои до 1200 бройки микробусите от тази лимитирана серия, предназначена изключително за бразилския пазар, съобщи говорител на Volkswagen, цитиран от АФП.
Последното Комби Volkswagen трябва да излезе на 20 декември от завода на Сау Бернарду ду Кампу, който от 1957 година е произвел 1,6 милиона от този модел.
Вижте снимки >>
Как се ражда VW Kombi
Този минибус, известен като Combi във Франция, Kombi в Бразилия или Bulli в Германия, е вдъхновен от хонландския търговец Бен Пон.
При посещение в централата на Volkswagen във Волфсбург, в Северна Германия, през 1947 година, той забелязва кола, която работниците били направили сами, за да товарят материали. Завладян от идеята им, той направил скица и в крайна сметка убедил Volkswagen да започне да произвежда серийно новия модел. Това станало през март 1950 година и така на бял свят се появил вторият модел на тогава младата компания след прословутата "Калинка".
С версията си от 1967 година, наречена Т2, Комбито на VW жъне световен успех и става символ на движението на хипипата и на свободата, за която те се обявяват. То става и любимото возило на сърфисти и семейства, всички те запленени от възможностите минибусът да се преобразява, например в кола за къмпинг по време на "бягство" от цивилизацията.