Future Truck 2025 не може се самонавигира в градски условия като автомобилите на Google, но е напълно способен да се движи сам по междуградските пътища, а точно това е мястото, където уморените шофьори на камиони могат да застрашат по-малките превозни средства, пише The Verge, цитиран от "Фокус".

Вижте снимки >>

Future Truck 2025 анализира пътя и получава информация за трафика и терена с помощта на високотехнологични двойни камери, радарни сензори и технология за видимост в областта на „сляпата точка“.

Необходим е шофьор обаче, който да изведе роботизирания тежкотоварен автомобил на скоростен път и да го включи в трафика. В останалото време водачът би могъл да върши нещо друго или да отпочива.

Когато камионът се движи с 80 км/ч, предната му LED решетка сменя цвета на светлината си от бяло в синьо. Целта е да се даде визуален знак на останалите шофьори, но е възможно това да е в разрез с пътните регулации.

Очевидно пред Mercedes стоят още технически детайли за уточняване преди комерсиалното производство на камиона. Така или иначе компанията очаква, че това ще е възможно след едно десетилетие и затова е добавил в името "2025".