Германците от Mercedes-Benz ще прекратят производството на всъдехода G 500, задвижван с V-образен 8-цилиндров бензинов двигател. За потребителите, които ще трябва да се сбогуват с мощния всъдеход, Mercedes-Benz пуска специална серия Final Edition, от която ще бъдат произведени само 1500 броя. Лимитираната серия на Mercedes-Benz G 500 идва точно 30 години след пускането на пазара на оригиналната G-класа 500 GE с мощния V8-цилиндров двигател.

Снимка: Mercedes-Benz

Под капака на новия Mercedes-Benz G 500 V8 Final Edition няма никакви промени и той се задвижва от 4,0-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател с две турбини, който произвежда 416 конски сили и 610 Нм въртящ момент. Германската луксозна марка ще продължи да произвежда модела G500 V8 от септември до март 2024 г. След това 8-цилиндровият двигател ще бъде заменен с 6-цилиндров мотор. За момента G-класата с двигател с вътрешно горене остава на пазара и ще бъде допълнена от напълно електрически EQG на същата платформа в квадратен стил.

Снимка: Mercedes-Benz

Специалната серия на Mercedes-Benz G 500 V8 Final Edition от 1500 броя ще се предлага с избор от три цвята - черен Obsidian Black, бял Opalith White Magno и маслинов Olive Magno, като от всеки от тях ще бъдат произведени по 500 единици. Всички автомобили от серията получават стикер Final Edition заедно с хромиран контур за капака на резервното колело. Всъдеходът е качен на 20-инчови джанти AMG, които имат дизайн с двойни спици. На дръжките на вратите са поставени релефни лога.

Снимка: Mercedes-Benz

При отваряне на вратите шофьорът и пътниците са посрещнати от лого "G" и текст "По-силен от времето", проектирани на пода. Същото послание е поставено и на вътрешната страна на капака. Облицовките на праговете на вратите и дръжките на вратите имат надпис Final Edition, който се намира и на гърба на ключа. За салона от Mercedes-Benz са избрали кожа Nappa, която покрива почти всяка повърхност в интериора. Това включва дори товарното отделение и панела за превключвателите за регулиране на седалката. В салона има музикална система Burmester, двуцветни седалки и кожена тапицерия с централна част, оцветена така, че да отразява центъра на седалките, като същевременно има същите диамантени шевове.