Серийният хиперавтомобил Mercedes-AMG One подобри собствения си рекорд за обиколка на пистата "Нюрбургринг", постигайки време от невероятните 6:29.090 минути на "Нордшлайфе" с дължина от 20,832 км. Суперспортният автомобил беше управляван от пилота на заводския отбор на AMG в шампионата DTM Маро Енгел.

Вижте снимки от рекордната обиколка на Mercedes-AMG One  >>  >>  >>

Той подобри с повече от 5 секунди от предишния си резултат от 6 минути и 35,183 секунди, като новото най-добро време за обиколка е 6 минути и 29.090 секунди. Mercedes-AMG One стана първият сериен автомобил, който свали времето за обиколка на "Нюрбургринг" под 6 минути и 30 секунди.

Mercedes-AMG One

Снимка: Mercedes

Серийният Mercedes-AMG One беше представен през лятото на 2022 г. Премиерата беше предшествана от пет дълги години на разработка, през които Mercedes-Benz инвестира в него цяло състояние. Флагманският суперавтомобил Mercedes-AMG се оказа толкова сложен и скъп, че дори при цена от 2,75 милиона евро на екземпляр и астрономическите разходи за поддръжка до 850 000 евро на сесия е невъзможно да се възстанови, но от гледна точка на имиджа проектът беше успешен, защото на състезателната писта Mercedes-AMG One върши чудеса.

Mercedes-AMG One

Снимка: Mercedes

Хибридната система на Mercedes-AMG One комбинира 1,6-литров V-образен 6-цилиндров бензинов битурбо двигател с максимална мощност от 1063 к.с. Спринтът от място до 100 км/ч отнема 2,9 секунди, а максималната скорост е 352 км/ч. В сравнение с десетки други съвременни суперавтомобили, техническите данни на Mercedes-AMG One не са много впечатляващи, но той има широк набор от настройки и внимателно обмислени активни елементи на аеродинамичната задна част. В правилните ръце този суперавтомобил може да бъде невероятно бърз.

Mercedes-AMG One

Снимка: Mercedes

На 28 октомври 2022 г. опитният състезател Маро Енгел постави рекорд за клас суперавтомобили на "Нюрбургринг" зад волана на Mercedes-AMG One, превземайки "Нордшлайфе" за 6 минути 35,183 секунди. На 28 октомври 2022 г. асфалтът на "Нюрбургринг" беше мокър и кален на места, така че беше ясно, че при идеални условия Mercedes-AMG One може да измине дори по-бързо легендарната писта с дължина 20,832 км.

Mercedes-AMG One

Снимка: Mercedes

Идеалните условия се развиха на 23 септември тази година, по-близо до 19 часа вечерта. Температурата на въздуха беше 15 градуса по Целзий, асфалтът беше напълно сух и се затопли до 20 градуса. За състезанието Маро Енгел избра програмата за шофиране Race Plus с най-ниско окачване и максимален ъгъл на наклон на колелата за по-добро сцепление. Третата обиколка се оказа рекордна - 6 минути и 29.090 секунди , вече е включена в официалната таблица на рекордите на "Нюрбургринг". Видеото от състезанието може да видите в YouTube.