Докато повечето автомобилни производители в Европа се оттеглят от сегмента на най-малките модели, известен като A-клас, корейската компания Kia запазва своя градски автомобил Picanto като представи обновена версия, наподобяваща бъдещия голям SUV на марката Sorento.

Снимка: Kia

Най-напред Kia показа новото Picanto в най-високото ниво на оборудване GT-Line. Във външния му дизайн малкият градски автомобил е претърпял сериозни промени, докато в салона разликите са минимални.

Вариантът GT-Line изглежда изненадващо агресивен за толкова малка кола, но не може да се каже, че има някакви спортни амбиции. Моделът си остава малък хечбек за пътуване в градската джунгла.

Снимка: Kia

Предната част на топверсията GT-Line на Picanto е доста сложна, тъй като има много компоненти. Забелязват се дизайнерски фрагменти от модела Niro, които придават на малката кола поразителен външен вид.

Предната броня изглежда доста натруфена с множество черни решетки и вентилационни отвори. Вертикалните фарове се срещат в средата, благодарение на LED лента в горната част на решетката.

Снимка: Kia

Същата визия има колата и отзад, където изправените задни светлини са свързани със светлинна лента на капака на багажника с изпъкнал заден дифузьор. Размерите на джантите започват от 14 инча, като по-скъпите модели получават 15- или 16-инчови алуминиеви джанти. Допълнително се предлага и люк, който се отваря.

Снимка: Kia

Докато екстериорът на Kia Picanto е основно модернизиран, в салона виждаме фина еволюция в сравнение с настоящия модел. В интериора прави впечатление новият 8-инчов сензорен екран и дигиталният инструментален панел, като запазва отделните контролни уреди за отопление и вентилация.

Най-високата версия GT-Line получава волан с плоско дъно заедно с екстри като отопление на волана, който е голяма рядкост за модел от А-сегмента.

Снимка: Kia

Новата Kia Picanto ще се предлага с избор от два различни двигателя. И двата агрегата са 3-цилиндрови бензинови двигатели с атмосферно пълнене, като по-малкият е с работен обем от 1,0 литър, а по-големият е с капацитет от 1,2 литра.

Инженерите на Kia са променили двигателите и са ги направили по-екологични и по-ефективни от преди. Новата Kia Picanto запазва схемата с предно задвижване, докато трансмисията предлага избор между 5-степенна механична или 5-степенна автоматизирана скоростна кутия без педал на съединителя.

Снимка: Kia

Въпреки че е малка кола, новото Picanto е заредено с оборудване за безопасност, вариращо от наблюдение на мъртвата точка и автоматично аварийно спиране до активен асистент за лентата и система за предупреждение за вниманието на водача. Новата Kia Picanto ще се предлага отново със 7-годишна гаранция или 150 000 км.