По време на Седмицата на автомобила в Монтерей Lamborghini разкри концепцията Lanzador, която пресъздава визията на марката за бъдещ изцяло електрически модел на Lamborghini, който ще влезе в серийно производство. Концептуалният автомобил Lanzador представлява спортно купе с повишен пътен просвет с 2+2 места, който се отличава с ясни, изчистени и технологични форми.

Прототипът има нова концепция по отношение на производителността и осигурява безпрецедентно изживяване на борда, оставайки верен на безпогрешната ДНК на Lamborghini. Новият Lanzador предлага най-добрия в класа си спортен и забавен за шофиране автомобил.

Снимка: Lamborghini

Концептуалният автомобил Lamborghini Lanzador не е прищявка на дизайнери и инженери. Той предоставя конкретна представа за серийния модел, който ще се произвежда от 2028 година.

Серийният автомобил, базиран на концепцията Lanzador, ще бъде произведен в Сант"Агата Болонезе. Той съчетава присъщото представяне на суперспортен модел на Lamborghini със забавен за шофиране характер, плюс гъвкавостта на модел, който може да се управлява ежедневно.

Вижте още снимки на електрическото Lamborghini Lanzador  >>  >>  >> 

Електрическият концептуален модел впечатлява със спортен стил на каросерията, изцяло нови пропорции и несравнимо изживяване на борда чрез нови информационно-развлекателни функции и изчистен дизайн, съчетаващ елементи на суперспортната кола Revuelto и функционалността на Urus.

Снимка: Lamborghini

Новият концептуален автомобил Lamborghini Lanzador е не само оригинален модел от клас Gran Turismo, но преди всичко преглед на бъдещите технологии на марката. Електрически мотор с висока специфична мощност на всяка ос осигурява постоянно изцяло електрическо задвижване при всякакви условия.

Задвижването на четирите колела също така предлага активно електронно насочване на въртящия момент на задната ос за особено динамично поведение в завой, изключително фино настроено и адаптирано за всяка ситуация. Енергията се осигурява от ново поколение батерия, която осигурява и дълъг обхват.

Снимка: Lamborghini

Пилотът сам настройва системите по време на шофиране, чрез контролите на спортния волан. Водачът може активно да повлияе на поведението на автомобила и по този начин да създаде свой индивидуален характер на автомобила.

Благодарение на активно шаси, включващо управляема задна ос и въздушно окачване, Lanzador се настройва оптимално към всяка пътна ситуация или следва предварително избраната настройка на стила на водача, бързо и директно регулируемо по време на пътуване чрез контролите на волана. 

Снимка: Lamborghini

Ключово предимство на електрическите спортни модели с два двигателя е прецизното разпределение на въртящия момент за подобрена динамика на шофиране. В концепцията на Lamborghini контролният елемент изчислява необходимия или желания въртящ момент за всяка ос поотделно в рамките на милисекунди, като двата мотора разграничават и обслужват лявата и дясната страна на задната ос.

С контрола на скоростта на колелата Lamborghini много фино регулира мощността и силата на отделните колела за още по-прецизно и директно завиване, както и бързо шофиране по криволичещи пътища и със силно ускорение.

Снимка: Lamborghini

Прототипът Lamborghini Lanzador гледа в бъдещето с нови пропорции, което се вижда не само в екстериора, но и в иновациите в интериора, предлагащ ново изживяване по отношение на пространство и простор. Дизайнът на концептуалния автомобил е вдъхновен от космическите кораби.

Екстериорният дизайн е смел и неочакван. Стегнатите изчистени линии са автентични за Lamborghini и пълни с напрежение, вдъхновени от легендарните модели Sesto Elemento, Murcielago и Countach LPI 800-4. Страничният изглед на Lamborghini Lanzador има уникална архитектура с типичния наклон на кабината, който се вижда ясно както отпред, така и отзад.

Снимка: Lamborghini

В същото време дизайнът на долната част на автомобила е оформен от интелигентния аеродинамичен подход, интегриращ най-модерните подвижни компоненти в суперспортните автомобили Lamborghini. С височина на покрива от около 1,50 метра, електрифицираният Lanzador стои мощно ниско на пътя.

Концептуалният автомобил е боядисан в свеж и модерен течен син цвят, наречен Azzurro Abissale, специално проектиран и разработен за представянето в Монтерей. Детайлите на футуристичния концептуален автомобил са изтънчени и отразяват неговия уникален характер. Тънките фарове са вдъхновени от Countach LPI 800-4, докато задните светлини с шестоъгълна форма включват характерния светлинен подпис с три LED елемента от всяка страна.

Снимка: Lamborghini

Типичните стилистични елементи като Y-образните детайли и шестоъгълниците, които характеризират дизайна на Lamborghini, могат да бъдат намерени в целия автомобил, включително в задните светлини и в интериора. Позицията на пилота в интериора също се определя от тънко и леко арматурно табло, което използва емблематични дизайнерски елементи като голямата Y-образна форма, използвана за централната конзола.

Снимка: Lamborghini

Интериорното оформление стриктно следва дизайнерската философия на Lamborghini "Усещай се като пилот", която съчетана с идеята за космически кораб. Салонът с конфигурация 2+2 създава концепция за начин на живот, където задната част от пространството на кабината може да се използва и за превоз на всякакъв вид спортно оборудване или багаж.

Снимка: Lamborghini

Под късия и стръмно наклонен преден капак е скрит багажник, а голямата стъклена задна врата се отваря широко. Регулируемите задни седалки и променливото багажно отделение отзад правят концептуалния автомобил адаптивен към почти всяка ежедневна ситуация.

Снимка: Lamborghini

Просторният интериор е с високо ниво на гъвкавост за ежедневна употреба е съчетан с позицията на седалката на суперспортна кола. Пилотът и вторият пилот до него седят ниско в кабината като в самолет, разделени от централна конзола, която визуално се влива в арматурното табло.

Пътниците получават информация чрез автоматично прибиращите се дисплеи. В централната конзола е позициониран ергономично уредът за управление на развлекателната система, климатика и новите дигитални функции.

Снимка: Lamborghini

Водачът може превключва между различните режими на шофиране, включително ефективност и производителност за възможно най-добрата динамика на шофиране. Интериорът е направен почти изцяло от устойчиви материали, всички произведени в Италия.

Снимка: Lamborghini

Докато мериносовата вълна от висок клас облича арматурното табло, седалките и панелите на вратите, цветната нишка е направена от рециклиран материал, регенериран найлон и рециклирана пластмаса.

Има и много невидими пластмаси, като пяната на спортните седалки, изработени от рециклирани влакна. Дори широко интегрираният карбон в централната конзола и панелите на вратите, е направен от регенериран карбон.