Land Rover избира подходящ начин да отбележи 70-годишнината от продължаващото си хуманитарно партньорство с Британския Червен кръст. В сътрудничество с експертните инженери и майстори от Land Rover Classic, беше представена реставрираната линейка Defender Series IIA, която е служила в Британския Червен кръст.

Историческият модел беше показан заедно с модерен представител от настоящия автопарк на Британския Червен кръст - автомобил за спешно реагиране Defender 130, със седалище в Северен Уелс. Връзката на Land Rover Defender с Британския Червен кръст е едно от най-дългогодишните хуманитарни благотворителни партньорства от този вид в света, водещо началото си от 1954 година, когато специално пригоден Land Rover Series I влиза в служба в пустините в Дубай като мобилна аптека.

Днес Land Rover Defender работи с Британския червен кръст и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), помагайки на обществата да се подготвят, посрещнат и възстановят от кризи по целия свят, подкрепяйки проекти във Великобритания, Швейцария, Италия, Мароко и Австралия. Историята показва, че през седемте десетилетия на партньорството, то оказва положително въздействие върху живота на над два милиона души в повече от 50 страни.

Снимка: Land Rover

"Искахме да отбележим трайния характер на партньорството на Defender с Британския Червен кръст като част от празненствата за 70-годишнината. Когато експертите от Land Rover Classic откриха рядка линейка Series IIA, нямахме търпение да я върнем към живот. Точно както съвременните модели Defender на Червения кръст, Series Land Rovers от миналото осигуряваха необходимата всъдеходна способност, за да достигнат до отдалечени места и общности", сподели Марк Камерън, управляващ директор на Land Rover Defender.

Работата по възстановяването на класическата линейка напредва добре и текущият проект за реставрация демонстрира мащабната работа, необходима за подобряването на автомобили в съоръжението Classic Works на JLR.

Линейката Land Rover Marshall Ambulance Series IIA е регистрирана през 1968 година и започва да служи на Британския Червен кръст през 80-те години. За да отговаря на новата си роля, линейката е пребоядисана, а задната част на каросерията е оборудвана с нов интериор, включващ допълнителни шкафове и складови пространства. Автомобилът преминава през пълна реставрация в съоръжението Classic Works в Райтън, Ковънтри, служещо като централа на Land Rover Classic.

Снимка: Land Rover

Освен обширен механичен ремонт на четириколесната му трансмисия и оригиналния 2,25-литров двигател, износената външност ще получи нов живот, с ново покритие боя, в крак с времето му в Британския Червен кръст. Работата се извършва от опитните техници на Land Rover Classic и екип от стажанти, като в процеса на разглобяване са набавени редки части за автомобила.

Завършената линейка ще разполага с ново шаси и преден панел, както и с напълно реставриран, автентичен интериор. Линейката демонстрира новия си преден панел, възстановените комплекти на педалите и новата кутия за инструменти, изработена от Land Rover Classic. Преобразуваният Defender 130 е дарен на Британския Червен кръст от JLR в чест на Платинения юбилей на Нейно Величество Кралица Елизабет II.

През последните 70 години подкрепата на JLR за Британския Червен кръст и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец помага на хора, засегнати от конфликти и природни бедствия по целия свят. Land Rover Defender изиграва ключова роля по време на пандемията от Covid-19 с 27 автомобила, разпределени с Британския Червен кръст, за доставка на лекарства и храна на хора из цяла Великобритания, които са в самоизолация и не разполагат със средства за издръжка. В световен мащаб 267 автомобила Defender подпомагат дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.