Посетителите на оживения район South Bank, разположен на брега на река Темза в самото сърце на културния живот на Лондон имаха възможността да седнат в това, което се смята за най-малкия музей във Великобритания, благодарение на Британския Червен кръст и Land Rover Defender. Хуманитарната организация, която подкрепя хора, засегнати от различни кризи в Обединеното кралство и по света, празнува 70 години предоставяне на жизненоважна подкрепа с помощта на уникален Land Rover Defender 4x4.

Партньорството е помогнало на над 2 милиона души в повече от 50 страни по света, използвайки над 500 автомобила. По случай годишнината, Land Rover Defender и Британският Червен кръст са поръчали специално преустроен Land Rover Defender 110 plug-in електрически хибрид, който да служи като действащ музей, оборудван с артефакти, снимки и аудио гидове. Музеят пресъздава хуманитарната дейност, извършвана от 1954 година до днес.

Снимка: Land Rover

В безплатната атракция могат да се поберат до петима посетители вътре и много повече отвън, всеки от тях научавайки за партньорството с Британския Червен кръст, повлияло на хора по целия свят. Външната част на автомобила е украсена с десетки снимки, които представят визуална хронология на партньорството през изминалите 70 години на различни места, в конфликти и бедствия.

Музеят и обиколката обхващат ключови моменти от историята на партньорството, включително една от първите мисии през 1954 г., когато Червеният кръст изпраща четири медицински сестри, всяка с адаптирана линейка Defender, превърната в мобилна клиника, в отдалечени общности в Кения. Другата изложба разглежда хуманитарната работа на Британския Червен кръст в Етиопия между 1978 и 1980 г. по време на недостиг на храна, причинен от опустошителна суша и нашествие на скакалци.

Снимка: Land Rover

Медицински комплект, който изиграва решаваща роля в лечението на болни хора, също е изложен в музея. Изложени са и рисунки на деца, участвали в спасителните операции в бивша Югославия, където през 1993 г. Червеният кръст предоставя помощ и грижи на търсещите убежище от всички страни на конфликта. В близост до дома, музеят ще представи и артефакти от серия значителни наводнения в Обединеното кралство между 2007 и 2013 г.

Доброволци от цялата страна се включват за подпомагане на най-мащабната спешна помощ в страната след Втората световна война. Музеят също така включва обзор на помощните действия на островите Търкс и Кайкос след бедствията, причинени от ураганите Хана и Айк, които унищожават 85% от домовете през 2008 и 2009 г.

Снимка: Land Rover

Музеят разполага и със статуя на куче спасител от Redog в Швейцария - проект за търсене и спасяване, финансиран от Land Rover Defender, който обучава кучета за търсене при бедствия и екипи за бързо реагиране. Голям екип от 14 кучета и 22 членове на Redog бива разположен, за да подпомогне усилията за търсене и спасяване след земетресението в Турция през 2023 г. Статуята е дарена от нейния създател, известния скулптор на животни Таня Ръсел.

"Трайното партньорство между Британския Червен кръст и Land Rover Defender продължава вече впечатляващите 70 години и през това време е помогнало на над два милиона души. Днес сме радостни да представим нашия мобилен музей, за да разкажем историята на партньорството и да покажем влиянието, което сме оказали през седемте десетилетия. Очакваме с нетърпение бъдещето на нашето партньорство, продължавайки да бъдем до общностите в криза", сподели Пол Амади, главен директор на отдел Взаимоотношения с поддръжници в Британския Червен кръст.

Снимка: Land Rover

"Land Rover Defender е горд поддръжник на Британския Червен кръст и тази година отбелязва 70-годишнината от съвместната ни работа в полза на отдалечените общности по света. Откакто първият модел Land Rover Series се присъединява към Червения кръст през 1954 г., възможностите на нашите автомобили са използвани за доставяне на хуманитарна помощ в зони на конфликти и бедствия по целия свят. Лансирането на мобилния музей демонстрира способностите на Defender по много различен начин и се надяваме, че това ще повиши осведомеността за безценната работа, възможна благодарение на нашето дългогодишно и единствено по рода си хуманитарно партньорство", сподели Марк Камерън, управляващ директор на бранда Defender.

Снимка: Land Rover