Преди няколко месеца АвтоВАЗ възроди производството на миниванът Lada Largus, като то бе преместено в заводите на компанията в Ижевск. От дне там официално стартира стартирано производството на електрическия модел Lada e-Largus, съобщава руският сайт АвтоРевю.

e-Largus включва два варианта - товарно комби и миниван. Те разполагат с електромотор с пикова мощност 120 кВт (163 к.с.), но тази мощност се достига само за 20 секунди, като номиналната е 50 кВт (68 к.с.).

Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 9,5 секунди, а максималната скорост е ограничена до 145 км/ч. Системата на задвижване е разработена от руската компания "Системы автономной энергии" с помощта на инженери от АвтоВАЗ. Батериите и терморегулационната система са също произведени в Русия.

Стандартната батерия е с капацитет 45,7 кВтч и се намира под пода на автомобила, където обикновено е бензиновият резервоар. Има и допълнителна батерия с капацитет 15,3 кВтч, която е разположена под предния капак, но тя е налична срещу допълнителна такса. Пътническите версии стандартно идват с двете батерии, давайки общ капацитет от 61 кВтч. Пробегът на товарния електромобил е до 320 км, а на пътническия - до 420 км.

Производството на Lada e-Largus се извършва по пълен цикъл, но степента на локализация е малко над 50%, като основните компоненти за електрическото задвижване и батериите (включително литиево-йонните клетки) се доставят от Китай.

Стартовата цена е 2 990 000 рубли (около 56 000 лева) с включени държавни субсидии, докато бензиновият вариант на Largus струва от 1 670 000 рубли (около 32 000 лева). Според местните блогъри тази цена не е особено конкурентна.

Плановете за производство на Lada e-Largus са скромни - до края на годината ще бъдат произведени само няколко десетки бройки. Обемът на бъдещото производство ще зависи от търсенето на пазара, а повече информация за цените и оборудването ще бъде обявена по-късно.