Въпреки че вече е на осем години, Jeep Compass продължава да се представя добре на пазара. През първите девет месеца на 2024 г. в САЩ са продадени 84,474 бройки, което е увеличение с 18% спрямо същия период миналата година. Ново поколение на модела е в процес на разработка, но дебюта му не е съвсем близо. Все пак вече има тийзър на модела, като световната премиера на новия Compass ще се състои в Европа през септември 2025 година.

Публикуваният скица подсказва, че Compass ще премине изцяло на електричество чрез използването на платформата STLA Medium.

Но не се притеснявайте - ще има версии с двигатели с вътрешно горене, включително традиционни бензинови и хибридни варианти. Jeep описва Compass като "най-достъпния глобално модел" на компанията и иска да гарантира, че ще има вариант на този кросоувър за всеки вкус.

Производството на новото поколение Compass ще започне в завода на Stellantis в Мелфи, Италия, през следващата година, след което ще се разшири до Северна Америка и други региони през 2026 г.

В САЩ новият Compass ще бъде позициониран между новата версия на Renegade и моделите Recon, както и мистериозно ново "масово достъпно превозно средство". Според продуктова пътна карта, обявена през юни, всички тези модели ще бъдат налични до 2027 г.

Тийзърът загатва за еволюционен дизайн, вероятно с различен подход към задния стъклен панел. Новият Compass изглежда леко по-голям, съдейки по разстоянието между C и D колоните. Няколко модела на Stellantis вече използват платформата STLA Medium, включително Peugeot 3008 и 5008, Opel Grandland и предстоящото ново поколение Citroën C5 Aircross.

Peugeot E-3008 е първият модел на Stellantis на тази платформа и предлага до 435 мили пробег с едно зареждане. Електрическият кросоувър на Peugeot се предлага във версии с предно и задвижване на всички колела, с едномоторни и двумоторни конфигурации. Батериите са с капацитет 73 и 98 kWh, като поддържат бързо зареждане с мощност до 160 kW.

Очаква се версията на Jeep да споделя много общи черти с европейските си аналози.