Американската марка Jeep пуска прощално издание на пикапа Gladiator с 3,0-литров V-образен 6-цилиндров турбодизелов двигател. Ръководителят на Jeep за Северна Америка - Джим Морисън обяви, че специалното издание на пикапа Gladiator Rubicon FarOut ще бъде последният модел с дизелов мотор 3.0 V6 EcoDiesel.

Предвижда се производството на 1000 пикапа с уникална украса, които могат да бъдат поръчани до септември, а всички клиенти ще получат колите си до края на годината. Американската марка Jeep вече приема заявки за най-новите дизелови автомобили.

Снимка: Jeep

От четвъртото тримесечие на тази година няма да е възможно да се поръчат нови дизелови модели на Jeep в САЩ. Компанията Stellantis, която е собственик на Jeep, постепенно премахва дизеловите двигатели.

През миналата година моделите Jeep Wrangler и огромният пикап RAM 1500 спряха да се предлагат с V-образни 6-цилиндрови турбодизелови двигатели. Производството на двигателя V6 EcoDiesel ще приключи след пускането на финалната серия Gladiator Rubicon FarOut.

Снимка: Jeep

Все още няма снимки на най-новия пикап на Jeep, но се знае, че прощалният Gladiator ще има черен и червен кожен салон и стикери на калниците с името на версията. Мощният 3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател ще генерира 264 к.с. и 600 Нм въртящ момент. Моторът ще е съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване на четирите колела с блокаж на задния диференциал.

В Европа дизеловите модификации на Jeep Gladiator изчезнаха още преди няколко месеца. От 2024 г. Jeep Gladiator ще се предлага в САЩ само с V-образен 6-цилиндров бензинов двигател Pentastar. Търговците на Jeep вече се фокусират върху бензиновите двигатели и изцяло електрифицираното задвижване.