Наскоро стана ясно, че Tesla може да започне да сглобява електрическите пикапи Cybertruck от предпроизводствена партида до края на август, като серийните автомобили в ограничени количества ще започнат да слизат от поточната линия едва през октомври. Публично достъпните сервизни доклади на Tesla обаче показват, че към януари миналата година прототипите на Cybertruck са имали много сериозни недостатъци.

Припомняме, че необичайно оформеният автомобил, представен през ноември 2019 г., постоянно изоставаше с преминаването към серийно производство, но тази пролет Илон Мъск обеща, че първите продаваеми пикапи ще бъдат доставени на собствениците в края на третото тримесечие. Във вътрешния доклад на Handelsblatt се посочва, че прототипите на марката Tesla към 25 януари миналата година са демонстрирали много конструктивни недостатъци. Най-вероятно през последната година и половина ситуацията може би се е променила към по-добро, въпреки че някои проблеми не бяха толкова лесни за отстраняване.

Прототипите от серията алфа, както е отбелязано в документацията на Tesla, по много критерии за шум, вибрации и твърдост не отговаряли на резултатите от математическото моделиране и на собствените очаквания на инженерите на компанията. Така например в конструкцията са идентифицирани поне 21 източника на шум, като не е възможно всички те да бъдат отстранени дори в серийната версия на автомобила, както твърдят експертите на компанията.

Ранните прототипи на Cybertruck имат някои проблеми с управлението. При средни скорости се появяват прекомерни вибрации, ускорението предизвиква силно накланяне на каросерията, при маневриране с ниска скорост се наблюдават силни странични вибрации.

Спирачната система на прототипите не се представя толкова добре, като получила само четири точки по скалата за ефективност на SAE вместо предвидените седем. Ходът на спирачния педал е прекомерен, а забавянето е слабо, като при силно спиране каросерията се преобръща, а спирачното усилие не е равномерно. Тестовете на окачването разкриват значителни проблеми, някои от които не можеха да бъдат отстранени без преработка на конструкцията. Твърдостта на каросерията при усукване също беше под въпрос. Трябва да припомним, че тя е облицована с панели от неръждаема стомана, но има традиционно изработена силова рама.

Експертите са загрижени не само за влиянието на формата на каросерията върху безопасността при сблъсък с пешеходец, но и върху пасивната безопасност като цяло. Твърдостта на панелите на каросерията от неръждаема стомана е твърде висока и способността им да се огъват гъвкаво в случай на произшествие е ограничена, като по този начин те не абсорбират кинетичната енергия на удара. Предполага се, че острите ръбове на каросерията ще затруднят сертифицирането на Cybertruck за безопасност на пешеходците на някои пазари.

С всички споменати по-горе усложнения производството на пикапа на Tesla може да се окаже по-скъпо, отколкото компанията би искала, но тя не очаква да го превърне в масов продукт, тъй като на северноамериканския пазар се търсят повече автомобили с подобни размери и функционалност. Както неотдавна съобщи Мъск, годишното производство на модела ще варира от 250 000 до 500 000 автомобила годишно. На фона на амбицията на компанията да произвежда 20 милиона автомобила годишно до 2030 г. това не е много.