Британският производител на офроуд превозни средства - INEOS Automotive, разкри потенциалните бъдещи варианти на всъдехода Grenadier със серия от прототипи, подчертаващи гъвкавостта на здравата каросерия върху рама и безкомпромисното задвижване на всички колела 4х4.

Вижте новите прототипи на INEOS Grenadier  >>  >>  >>

Пикапът Grenadier Quartermaster и всъдеходът Station Wagon бяха показани заедно с новия пикап Quartermaster с къс леген, както и моделът Station Wagon задвижван с мощен бензинов двигател V8. Сред прототипите се отличава и 8-местният вариант, преобразуван за Safari и първия одобрен от FIA модифициран специално за ралита Grenadier Buzz Special Vehicles.

Новите варианти на INEOS Grenadier Station Wagon и пикапа Grenadier Quartermaster

Снимка: INEOS

Издигайки офроуд възможностите на Grenadier Station Wagon и пикапа Quartermaster до буквално нови висоти, известните германски модификатори на превозни средства LeTech GmbH & Co KG, търговски партньор на INEOS Automotive, представиха повдигнато шаси, оборудвано с портални мостове, поради които пътният просвет се е увеличил с 250 мм и достига 514 мм, а дълбочината на газене на водно препятствие е увеличена от 800 мм до 1050 мм. Своят принос имат и по-големите джанти с пълни гуми, а бруталният имидж се допълва от шнорхел и експедиционен багажник с допълнителен полилей. Въпреки техния концептуален статус, подобни модели на Grenadiers вече са доставени на няколко противопожарни бригади в Мюлхайм ан дер Рур, Германия.

INEOS Grenadier Station Wagon

Снимка: INEOS

Новият INEOS Quartermaster Pick-Up с къс леген се нарича Shortermaster и е създаден от инженерите на INEOS в производствения завод Хамбах във Франция. Той е базиран на стандартен Grenadier Station Wagon, като междуосието на пикапа с двойна кабина е с размери 2922 мм или с цели 305 мм по-късо от Quartermaster. Задните седалки са избутани напред, за да се увеличи максимално капацитетът на товарния отсек, който е напълно интегриран в шасито.

INEOS Grenadier Quartermaster Pick-Up

Снимка: INEOS

Прототипът Grenadier V8 е създаден като еднократен проект за инженерите на партньора на INEOS - Magna, за да им даде практически опит с Grenadier. Това доведе до пълна смяна на силовото предаване, заменяйки 3,0-литровия редови 6-цилиндров бензинов двигател на Grenadier с 6,2-литров V8-цилиндров бензинов агрегат на GM, който развива мощност 431 к.с. и въртящ момент от 625 Нм. Смяната изисква цялостно преустройство на опорите на двигателя, електрониката, водното и масленото охлаждане, изпускателния колектор и задния шумозаглушител, лагерите на трансмисията и топлинните щитове, както и ревизирана централна конзола.

INEOS Grenadier V8

Снимка: INEOS

Осемместният модел Safari е преобразуван пикап INEOS Quartermaster от базирания в Ботсвана производител Kavango, който създава обширни специализирани модификации за секторите за опазване, сафари, борба с бракониерството, ветеринарни, първични здравни грижи и производство на филми. Превозното средство побира удобно три реда седалки, предлагащи отлична видимост за всички пътници, подобрена офроуд защита от предни и странични защитни ленти, алуминиеви джанти и офроуд гуми за справяне с най-взискателния сафари терен.

INEOS Grenadier Safari

Снимка: INEOS

Показвайки съвместимостта на Grenadier с високоскоростните офроуд моторни спортове, новият Buzz Special Vehicles показа първия Grenadier, съвместим с FIA. Подготвеният от Buzz Grenadier е обширно модифициран, за да се състезава в Световния рали-рейд шампионат през 2025 г. Моделът разполага с подобрена версия на 3,0-литровия редови 6-цилиндров бензинов двигател на BMW, който развива 354 к.с. и 550 Нм, допълнен от спортна изпускателна система, състезателно окачване от базираното на Warwick оборудване R53, подобрени спирачки и поръчкови лети джанти. Практичната кабина е пълна вътрешна клетка за безопасност, спортни седалки тип корито и карбонови вътрешни панели на вратите и вентилационни отвори на покрива допълват състезателните модификации.

INEOS Grenadier Buzz Special Vehicles

Снимка: INEOS

"Шасито на корпуса на INEOS Grenadier вече се е доказало като невероятно гъвкаво, така че докато гледаме към бъдещи продукти и ограничени издания, искаме да продължим да правим иновации. Както гласи нашата нова карпания на марката, Grenadier е създаден за повече и през следавщите няколко години ще покажем какво означаво това", каза Лин Калдър - главен изпълнителен директор, INEOS Automotive.