Най-бързият сериен автомобил с предно предаване - Honda Civic Type R, ще бъде звездата на щанда на Honda по време на започващия от 18 октомври Автомобилен салон София 2024. Новото издание на горещия хечбек ще бъде представено за първи път пред широката публика в България. Още две забележителни премиери за страната ни е подготвила японската марка в лицето на фейслифта на хибридния кросоувър HR-V, както и на плъгинхибридната версия на семейния кросоувър CR-V.

Вижте премиерите на Honda - Civic Type R, HR-V фейслифт и CR-V e:PHEV  >>  >>  >>

Общо осем автомобила и пет мотоциклета ще бъдат разположени на щанда на Honda с площ близо 318 кв. м в зала 2 на столичния "Интер Експо Център". Експонатите са фейслифтът на Jazz, напълно новият хибриден кросоувър ZR-V, хибридната версия на CR-V, емблематичният за марката модел Civic, спортният мотоциклет CBR 1000 SP, градските легенди Forza 750 и ST125 Dax, "голият" CL 500 и къстъмът Rebel 500.

Honda Civic Type R дебютира с нов рекорд на "Нюрбургринг"

Още с дебюта си спортният хечбек Honda Civic Type R за пореден път завоюва титлата за най-бърз автомобил с предно предаване в света, постигайки рекордно време от от 7,44:881 минути на прословутата 20,8-километрова писта "Нюрбургринг-Нордшлайфе". Членове на развойния екип на модела постигнаха рекордното време.

Honda Civic Type R

Снимка: Honda

Новата Honda Civic Type R се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател VTEC, който е комбиниран с 6-степенна механична предавателна кутия. Максималната му мощност е 329 к.с. при 6500/мин, а максималният въртящ момент на силовия агрегат е 420 Нм в интервала от 2500-400/мин. Новата Honda Civic Type R спринтира от място до 100 км/ч за 5,4 секунди и развива максимална скорост от 275 км/ч.

Honda Civic Type R

Снимка: Honda

С размери 4,59 метра дължина, 1,89 метра широчина и 1,40 метра височина, новият Civic Type R е с 13 мм по-нисък и с 15 мм по-широк от предходната си генерация. В оборудването са включени и 19-инчови матово черни джанти, комбинирани със специално разработени за модела гуми Michelin Pilot Sport 4S в размер 265/30R. Въпреки спортната си натура, новата Honda Civic Type R е и практичен хечбек, който се радва на огромен за този клас автомобили багажник с обем до 1212 литра. За безопасността се грижи пакетът от системи и асистенти, обединени под името Honda Sensing.

Honda CR-V e:PHEV се зарежда в контакта и изминава 81 км само на ток

Втората премиера на Honda на автосалона в София ще бъде плъгинхибридната версия e:PHEV на Honda CR-V. Моделът се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров двигател с вътрешно горене с директно впръскване по цикъла на Аткинсън с максимална мощност 148 к.с. Двигателят е съчетан е с мощен електромотор с максимални 184 к.с. Батерията на плъгинхибридната версия e:PHEV е с по-голям капацитет от 17,7 кВтч и с олекотено вградено зарядно.

Honda CR-V e:PHEV

Снимка: Honda

Високоволтовата батерия позволява и пробег от 81 км изцяло в електрически режим. Плъгинхибридната версия на CR-V отделя едва 18 г/км вредни емисии СО2 и изразходва бензин от едва 0,8 л/100 км в комбиниран режим при напълно заредена батерия. Двата варианта на CR-V са с еднакви размери, но на фона на изключително ниския разход на плъгинбрида резервоарът му е с обем от едва 46,5 литра срещу 57 литра при пълния хибрид.

Honda CR-V e:PHEV

Снимка: Honda

Портът за зареждане е разположен над предния ляв калник и се отваря с едно натискане на капачето. При системата e:PHEV блокът за управление на зареждането е свързан с нагревателя на батерията и това е чудесно решение при студено време с минусови температури. Когато температурата на високоволтовата батерия е 25 градуса, новият CR-V постига 100-процентов заряд само за 2,5 часа.

И за двете версии е валидно, че това е най-безопасният CR-V благодарение на новата конструкция на каросерията и подобрените технологии. Това е първият модел на Honda с пакета от асистиращи системи Sensing 360, действащи в радиус от 360 градуса.

Фейслифтът на третата генерация на Honda HR-V добавя ново оборудване 

В обновения кросоувър Honda HR-V e:HEV са надградени неговите силни страни като стилния му дизайн, енергийната му ефективност, съчетана с отлични динамични показатели и съвременни технологии и това определено ще се хареса на купувачите на компактни SUV.

Обновената Honda HR-V вече ще изкушава потребителите с още по-отчетливо изразителна предна броня, с радиаторна решетка с черен декоративен кант в горната си част и с фарове с потъмнени вътрешни части. Светлинната LED лента отзад, простираща се по пълната широчина на автомобила, също е с леко променен дизайн. Тонираните стъкла са включени в стандартното оборудване за всички нива. За обновената Honda HR-V се предлага нова гама от три възможни цвята - зелен Sage, син Seabed и сив Urban.

Honda HR-V

Снимка: Honda

Промените в интериора на обновената Honda HR-V се изразяват в още по-ергономичен дизайн на централната конзола за удобно безжично зареждане. В кокпита се запазват 7-инчовият дигитален инструментален панел и 9-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система. Патентованата система на Honda с "магически седалки" (Honda Magic Seats) продължава да бъде актуална и в това издание на модела.

Изживяването зад волана на новата Honda HR-V става още по-добро, засилена е структурната здравина на автомобила, а шумът и вибрациите са сведени до минимум. Добавени са нови цветове и специално оборудване Advance Plus. Новото ниво на оборудване Advance Plus надгражда познатото Advance Style, но добавя ексклузивни трицветни акценти на изпълнената в кристално черно радиаторна решетка. Оборудването включва стъклен панорамен покрив и комплект 18-инчови алуминиеви джанти.

Honda HR-V

Снимка: Honda

Хибридната система e:HEV остава непроменена и предлага съвършен баланс между икономията на горивото, ниските вредни емисии и високите динамични показатели. Както и досега, задвижващата система съчетава 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с вътрешно горене и максимална мощност 107 к.с. и електромотор със 131 к.с.

Изживяването зад волана на Honda HR-V става още по-добро, засилена е структурната здравина на автомобила, а шумът и вибрациите са сведени до минимум. Хибридната система e:HEV предлага съвършен баланс между икономия на горивото, ниски вредни емисии и динамични показатели.

Honda HR-V

Снимка: Honda