Подразделението на Ford за лекотоварни автомобили - Ford Pro, обяви че ще направи значителни подобрения в управлението и ефективността, както и ще добави нови дигитални възможности за вановете Transit и електрическия E-Transit от лятото на 2024 г.

Най-продаваните ванове в света - Ford Transit и електрическият му брат E-Transit, ще се предлагат с подобрени решения за свързаност и повече опции като стандартно оборудване с цел оптимизиране на различен тип бизнес операции.

Моделите Ford Transit и E-Transit са с още по-добри системи за свързаност и възможност за безжична актуализация Ford Power-Up. Новият софтуер улеснява и автоматизира повтарящите се задачи за доставчиците, които често извършват по 150 доставки на ден.

Подобренията на шасито повишават товароносимостта, а опцията за 8-степенна автоматична трансмисия улеснява управлението и подобрява ефективността на вана.

За да помогне на клиентите от всички професионални сфери да се възползват от предимствата на товарните превозни средства, Ford Pro продължава да разширява дигиталните възможности на Transit и E-Transit.

Новите системи за 2024 година в Европа включват информационно-развлекателната система SYNC 4, управлявана от 12-инчов централно разположен сензорен екран и 8-инчов дигитален инструментален панел с включена свързана навигация, която предоставя в реално време информация за трафика, за да помогне на шофьорите да планират маршрутите си и графика си.

Снимка: Ford

Най-новият 5G модем на Ford осигурява бърза свързаност към смарт технологиите на Transit, използвайки безжични актуализации Ford Power-Up, което позволява подобрение в продуктивността на превозното средство без да е необходимо посещение до автомобилния дилър.

Новата технология Delivery Assist, налична за електрическия ван E-Transit дълга база и Transit с автоматична трансмисия автоматизира повтарящите се задачи за доставчиците, като спестява до 20 секунди от всяка доставка.

Превключването в режим "паркиране" спира двигателя, активира аварийните светлини и алармата, заключва всички врати, които водачът в този момент не използва за излизане от кабината или за достъп до пратките. Натискането на спирачката рестартира двигателя и деактивира аварийните светлини.

Система Upfit Integration System на Ford Pro позволява на водачите да управляват инсталираното оборудване с помощта на дигитални бутони на сензорния екран. Има и връзка със софтуерни пакети на Ford Pro за дистанционно наблюдение, например за проследяване на температурата в хладилни ванове, превозващи фармацевтични продукти или храна и напитки, където е необходимо осигуряването на постоянна температура.

Усъвършенстваните системи в помощ на водача стават стандартни за Transit през 2024 г. и включват асистент за предотвратяване на сблъсък с автономно аварийно спиране, предупреждение за поддържане на лентата и интелигентен асистент за скорост.

Допълнителните пакети за подпомагане на водача включват информационна система за сляпата зона с предупреждение за напречен трафик, интелигентен адаптивен автопилот с центриране в лентата и Stop&Go, както и автоматичен асистент за паркиране с камера 360-градусов обзор, които намаляват времето за престой, разходите за ремонт и застрахователните такси.

Снимка: Ford

От 2024 г. Ford Pro въвежда нова опционална 8-степенна автоматична трансмисия за Transit с предно предаване, която подобрява производителността, ефективността и способността за превоз на товари. Новата трансмисия увеличава максимално капацитета на Transit с до 4250 кг брутно тегло и брутна теглителна сила до 6000 кг, което представлява увеличение съответно със 700 кг и 1750 кг.

Новите главини на колелата, както и спирачните системи намаляват теглото с до 27 кг в зависимост от конфигурацията на автомобила. Конструкцията позволява по-лесна смяна на спирачните накладки, което съкращава времето за обслужване с до 2 часа при смяна на всичките четири диска.

Новите 16-инчови колела стават стандартни. За моделите с предно задвижване вече се предлага и нов пакет за увеличаване брутната маса на автомобила от 1850 кг на 2000 кг, за да се увеличат възможностите за трансформация и да се спестят време и усилия на превозвачите чрез намаляване на изискванията за разпределение на товара.

Ford Pro очаква това да е от особена полза при употреба на контейнери за коне или ниски съоръжения, които изискват лесен достъп до товарната зона и голяма товароносимост.