През октомври миналата година компанията Ford обяви, че ще спре производството на хечбека Fiesta през лятото на 2023 г. За съжаление това време дойде и последният автомобил Ford Fiesta ще слезе от поточната линия на завода в Кьолн на 7 юли. Хечбекът Ford Fiesta беше в производство 47 години, има 8 поколения и е един от най-популярните модели в Европа. С времето обаче интересът към Fiesta започна да намалява, а пазарът се преориентира към електрическите кросоувъри.

Снимка: Ford

През последните години Fiesta се произвеждаше в основния завод на Ford в Кьолн. Сега Ford спира Fiesta, за да освободи място за електрическия SUV Ford Explorer, който ще се произвежда в Центъра за електрически превозни средства в Кьолн, който официално отвори врати на 12 юни. Това е първият въглеродно неутрален завод на Ford, в който през тази година ще започне производството на Explorer.

Снимка: Ford

Новият SUV ще стане първият изцяло електрически пътнически автомобил на Ford, проектиран и произведен в Европа. Кросоувърът от среден клас разполага с 5 места на два реда и е напълно оборудван за да се впуснат семействата в нови приключения. Електромобилът предлага дигитално изживяване и помага на водачите и пътниците да бъдат свързани с Интернет и да се чувстват комфортно с масаж на предните седалки. В конфигурацията с пет места, обемът на багажника е 470 литра.

Снимка: Ford

Информационно-развлекателната система SYNC Move на Ford Explorer поддържа връзка с Интернет и разполага с подвижен 15-инчов сензорен екран, който може плавно да се плъзга нагоре-надолу според нуждите на водача. Стандартното оборудване включва отделение за два смартфона и безжично зарядно устройство, а системата SYNC Move осигурява безжична връзка с Android Auto и Apple CarPlay.

Снимка: Ford

От Ford все още не са разкрили подробности за задвижването, но се знае, че новият Explorer се предлага във варианти със задно предаване и задвижване на четирите колела. Зареждането на батерията може да се осъществява бързо и лесно, като у дома може да се планира, за да се използва по-евтината нощна електроенергия и да се осигури пълна батерия и затоплена кабина чрез предварително стартиране. Новият електрически Ford Explorer има и възможност за бързо зареждане от 10 до 80% само за 25 минути и ще се предлага в две нива на оборудване - Explorer и Explorer Premium.