Компанията Ford представи новия пътнически миниван E-Tourneo Courier. Изцяло електрическият Tourneo Courier на Ford е идеален партньор за ежедневието. С модерен дизайн, просторен интериор и множество технологии, той предоставя повече продуктивност на клиентите и комфортно пътуване. Електрическата версия на новия компактен петместен многофункционален автомобил на Ford предлага пробег до 288 км на електричество, като разполага с възможност за бързо зареждане и удобни решения, улеснявайки зареждането както у дома, така и на път.

Вижте как изглежда новият Ford E-Tourneo Courier  >>  >>  >>

Новият Ford E-Tourneo Courier разполага с батерия с използваем капацитет от 43 кВтч за пробег до 288 км. Електромоторът развива мощност от 136 к.с. и въртящ момент от 290 Нм за динамично движение в града и комфортно пътуване при по-високи скорости или при пълно натоварване. Електрическият модел предоставя възможност за теглене на товари до 750 кг, което позволява на клиентите да теглят лодка или малко ремарке.

Снимка: Ford

Избираемият режим на шофиране L осигурява подобрена регенеративна спирачна система при отпускане на педала на газта, за да възстанови енергия и оптимизира пробега, а водачите могат да превключат и на режим за управление с един педал. Шофьорите могат също да избират между режими на шофиране Normal, Eco, Sport или Slippery, които променят реакцията и управлението на автомобила, за да отговорят най-добре на различните условия на шофиране.

Електрическо захранване с цялостна поддръжка

При по-дълги пътувания собствениците на E-Tourneo Courier могат лесно да намерят обществени зарядни станции с помощта на софтуера Ford Pro и мрежата за зареждане BlueOval, която е една от най-големите по рода си в Европа с над 800 000 зарядни устройства.

Снимка: Ford

Бързо зарядно устройство за постоянен ток с мощност 100 кВт може да осигури пробег от 100 км за около 10 минути. Зареждане на бързо зарядна станция от 10 до 80% отнема около 23 минути. Новият Ford E-Tourneo Courier може да се зареди със зарядно устройство от 11 кВт AC за по-малко от 5 и половина часа. Собствениците също могат да подготвят предварително батерията и купето за оптимален пробег, използвайки 12-инчовия дисплей на таблото или приложението FordPass.

Дизайн в стила на кросоувър и практичен интериор

Новият Ford E-Tourneo Courier съчетава елементи от визията на кросоувър, футуристични детайли на електромобил и всекидневна практичност, необходима за забързаното ежедневие и активния начин на живот. Уникалната хромирана решетка, светлинната лента и аеродинамичните джанти придават на автомобила модерен и технологичен вид, докато високата линия на капака и намаления просвет осигуряват маневреност, видимост и просторен интериор, за да отговаря на нуждите на семействата.

Снимка: Ford

Практичният и удобен дизайн продължават и в купето. Интериорът на новия модел е проектиран с мисъл за максимален комфорт. Воланът с квадратна форма осигурява лесен достъп и повече пространство за краката, което прави шофирането още по-приятно. Електрическият модел предлага усъвършенствана технология на дисплея с конфигурируем 12-инчов цифров екран пред водача, докато по-големият 12-инчов сензорен екран със SYNC 4 на Ford и безжично възпроизвеждане на телефона с режим на разделен екран контролира медиите, навигацията и допълнителните функции.

Снимка: Ford

Вграденият модем осигурява свързаност на пътя, а актуализациите по въздуха, подобни на тези в телефона, периодично подобряват функционалността. Освен това опционалното захранващо устройство за променлив ток с напрежение 230 волта в долната част на арматурното табло е идеално за захранване на лаптоп или малки уреди. Новият E-Tourneo Courier има по-богато стандартно оборудване, включващо по-големи дигитални дисплеи и пълна гама системи в помощ на водача.

Щедро и гъвкаво пространство с голям багажник

Подобно на бензиновия модел, електрическият Ford E-Tourneo Courier е разработен да превозва комфортно петима пътници и техния багаж. Освен че допринасят за ширината и здравината на екстериора, намаленият пътен просвет и правите линии създават просторно купе и товарна зона. Високият покрив и големите прозорци увеличават пространството за главата и естествената светлина за по-комфортно пътуване.

Снимка: Ford

В сравнение с предишното поколение на Tourneo Courier пътниците се радват на по-голямо пространство за раменете и за главата. Електрическият модел предлага и нова централна конзола, която може да се конфигурира за побиране на по-големи предмети, като лаптоп или папка А4, или да се раздели на отделни поставки за чаши за ключове или закуски. Допълнителните места за съхранение включват скрито сгъваемо отделение в багажника и 44-литров преден багажник, който е идеален за съхранение на кабела за зареждане или за пренасяне на мокри и мръсни предмети след приключения на открито.

Снимка: Ford

Багажното отделение на Ford E-Tourneo Courier може да побере предмети с дължина над 1 метър и предлага пространство от 1188 литра, което се увеличава до 2162 литра и максимална дължина от 1429 мм при сгънати задни седалки. Ниският под на багажника улеснява товаренето на тежки товари, а плъзгащите се странични врати са полезни при паркиране в тясно пространство и подобряват достъпа при настаняване на малки деца. Триместната задна седилка се разделя в съотношение 60:40, сгъва се и се преобръща напред, за да се създаде допълнително пространство, като разполага с точки за закрепване на две детски седалки Isofix.

Три нива на оборудване със собствен характер

Клиентите скоро ще могат да поръчат новия Ford E-Tourneo Courier от дилърите на Ford, а първите доставки на автомобила се очакват през първото тримесечие на 2025 г. Ford предлага E-Tourneo Courier с избор от три нива на оборудване - Trend, Titanium и Active, всяка от които има свой собствен характер. Всички модели са оборудвани с електронен климатик за контрол на температурата на въздуха, а моделите от сериите Titanium и Active разполагат и с безжично зареждане на  като част от стандартното оборудване.

Снимка: Ford

Новият Ford E-Tourneo Courier разполага с цялостен пакет от системи в помощ на водача като част от стандартното оборудване, включващ система за поддържане на лентата за движение, асистент за предотвратяване на сблъсък с разпознаване на пешеходци и велосипедисти, интелигентен асистент за скорост, разпознаване на пътните знаци, следене на умората във водача, предупреждение за завиване в неправилна посока, автоматични дълги светлини, предни и задни сензори за паркиране, както и камера за обратно виждане на заден ход.

По-високото ниво на оборудване на Active включва също интелигентен адаптивен круиз контрол с функция за центриране в лентата и Stop & Go, система за спиране след сблъсък, асистент за спиране при заден ход, асистент за заобикаляне на внезапно появила се опасност, асистент за движение в кръстовище, информационна система за мъртвата зона и свързана навигация, които се предлагат като допълнителен пакет за другите две нива на оборудване.

Снимка: Ford

"Ford E-Tourneo Courier е електрическо многофункционално превозно средство, което вдъхва енергия и забавление на всяко пътуване и проектирано за динамичния съвременен начин на живот. Независимо дали става въпрос за споделяне на автомобил с приятели и семейство, превозване на материали за домашни ремонти и растения за градината, или за пътуване до плажа с кучето в багажника и сърф дъските на покрива, E-Tourneo Courier ще предостави предимствата на електрическата мобилност на съвсем нов кръг от клиенти", сподели Рич Хюз, бранд мениджър на Tourneo за Ford в Европа.