Италианската компания FIAT отбелязва раждането на емблематичния FIAT 500. Този истински италиански шедьовър катализира моторизацията на Европа през 50-те години на миналия век и въплъщава чистия италиански гений и същността на понятието La Dolce Vita (Сладкият живот) за последните 67 години.

Вижте трите поколения на FIAT 500  >>  >>  >>

Оригиналният FIAT 500 е проектиран от Данте Джакоза като компактен и достъпен масов автомобил, който бързо се превърна в крайъгълен камък на следвоенното икономическо възстановяване на Италия. Дизайнът на Джакоза бързо печели признание, затвърждавайки автомобила и неговата естетика като въплъщения на културна емблематичност и италианска креативност.

FIAT 500

Снимка: FIAT

Днес това наследство остава непроменено. Както се отбелязва във видеото Buon Compleanno 500!, дори без лого, име, флаг или друг идентификационен елемент, FIAT 500 е незабавно разпознаваем. Неговият емблематичен дизайн и трайният дух на мотото La Dolce Vita всъщност могат да произтичат само от италианската изобретателност и майсторството на FIAT, тъй като FIAT 500 продължава да носи радост на ентусиастите по целия свят и да символизира вечната същност на италианската креативност.

През последните 67 години FIAT 500 е оформен от отличителните характеристики на своите три поколения. Първото поколение през 60-те години на миналия век осигури мобилност и свобода, превърна се в истински културен феномен и се утвърди като обичана марка.

С второто поколение, лансирано през 2007 г., FIAT 500 донесе концепциите за прохлада и чар в света на градските автомобили и се превърна в икона на мода и стил, която плени света. През 2020 г. с FIAT 500e беше представено третото поколение, което революционизира устойчивата градска мобилност със своята комбинация от чар, иновация и напреднали технологии.

FIAT 500

Снимка: FIAT

От дебюта си през 1957 г. повече от 7,5 милиона автомобила FIAT 500 са продадени по целия свят, затвърждавайки статута на емблематичен автомобил, който е запаметен в съзнанието на поколения шофьори с различни възрасти, вкусове и националности.

Тайната на неговия глобален успех се крие в непрекъснатото му развитие, като същевременно остава верен на основната си идентичност. Този ангажимент е илюстриран от множеството специални версии, излъчвани през годините, всяко от които е допринесло за неговата трайна привлекателност и културно значение. С настъпването на 67-та годишнина, FIAT продължава с гордост да представлява Италия по света.

FIAT 500e и оригиналния FIAT 500

Снимка: FIAT

Предстоящият FIAT 500 Ibrida, планиран за пускане между края на 2025 г. и началото на 2026 г., ще се произвежда в завода "Мирафиори" в Торино, Италия. Този хибриден модел ще допълни високо ценения FIAT 500e, който също е щателно разработен, конструиран и проектиран в "Мирафиори".

В момента FIAT 500e се предлага в световен мащаб, продава се във всеки регион, обхващащ 48 държави, лидер е в A-сегмента на електромобилите в Европа от пускането си на пазара, като 4 от 10 градски коли на ток са FIAT 500e. Моделът е спечелил 43 международни награди в 10 страни.