Електрическият автомобил Xiaomi SU7 ще започне да бъде поръчван в Китай тази седмица. В брандираните магазини на компанията той вече е изложен за разглеждане от посетителите, а китайските магазини за приложения вече предлагат изтегляне на приложение за взаимодействие с първия автомобил на марката чрез смартфон. Ръководителят на компанията даде да се разбере, че първият електрически автомобил на Xiaomi ще бъде не по-скъп от 70 000 щ. долара.

Поне, както отбелязва Ройтерс, главният изпълнителен директор Лей Дзюн заяви в понеделник, че Xiaomi SU7 ще бъде "най-привлекателният, лесен за управление и интелигентен автомобил в ценовия диапазон до 500 000 юана". По сегашния валутен курс това е малко под 70 000 щ. долара и това е първият път, в който представител на компанията открито говори за ценовото позициониране на новостта, въпреки че по-рано прозрачно намекна за "премиум смартфони" и модели на Porsche или Tesla като отправна точка. В същото време Лей Дзюн ясно избягва да сравнява Xiaomi SU7 с по-евтиния Tesla Model 3, до което прибягват някои източници.

Техническите спецификации на Xiaomi SU7 бяха описани подробно още в края на декември. Автомобилът ще се предлага във версии със задвижване на задните колела и със задвижване на всички колела, във варианти с пробег от 668 или 800 км по цикъла CLTC, а най-мощната модификация ще ускорява до 100 км/ч за около 2,78 секунди. Конкретният ценови диапазон ще стане известен този четвъртък, когато започват официалните продажби на Xiaomi SU7, но многобройните китайски производители на електромобили могат да се успокоят с факта, че този нов играч все още няма желание да се включва в ценовите войни на китайския пазар.