Миналата седмица германският завод на Tesla беше принуден да стои без работа в продължение на няколко дни след подпалването на електрическа подстанция от екоактивисти. Това обаче принуди ръководителя на компанията Илон Мъск да посети Берлин и да заяви, че смята за възможно да установи там производството на електрически камиони Tesla Semi.

Думите на главния изпълнителен директор на Tesla са цитирани от германски медии, на които се позовава Electrek: "Смятам, че има смисъл да произвеждаме Tesla Semi в Европа в Гигафабриката в Берлин".

Нека припомним, че сега дребносерийно сглобяване на влекачи за дълги разстояния Semi за нуждите на приоритетни превозвачи компанията извършва на специална линия в щата Невада и тепърва предстои да установи масово производство на тези камиони в САЩ. В какви срокове Tesla Semi ще бъде доставена на монтажната линия на предприятието в околностите на Берлин, Илон Мъск не уточни. Сега там се произвеждат кросоувърите Tesla Model Y, а какъв ще бъде вторият модел лек автомобил в производствената програма на предприятието, засега е трудно да се каже.

Компанията обяви намеренията си да разшири площадката в Невада за производство на камиони Tesla Semi още през януари 2023 г., но само година по-късно започна строителни работи, чийто срок на завършване все още дори не е определен. Едва ли може да се разчита на бърза организация на производството на Tesla Semi в Германия, преди да бъдат налични допълнителни производствени мощности в Невада. Първоначално Илон Мъск се надяваше да започне да произвежда 50 000 камиона Semi годишно още през тази година, но в действителност компанията е много далеч от тази цел.