Центърът на Honda в Точиги, Япония е мястото, където компанията създава култовия NSX, но и провежда ключови тестове за бъдещето си. Именно там журналисти от целия свят имаха възможност да разгледат първите резултати от новата самостоятелно разработена електрическа програма на Honda — моделът 0 Series.

Вижте първите снимки на Honda 0 Series >> >> >>

Това е важен етап за Honda, която досега изоставаше в създаването на свои електромобили. До този момент компанията разчиташе на експериментални модели като Fit EV или на партньорства с GM за проекти като Honda Prologue. Въпреки някои опити, моделите не бяха толкова успешни.

Сега Honda навлиза в ново измерение с 0 Series, който представлява истински електромобил, разработен на изцяло нова платформа.

Компанията обещава висока ефективност, модерен дизайн и иновации като мегалятинг, steer-by-wire и структурни батерии. Платформата ще включва напреднали технологии за автономно шофиране и ще поддържа LIDAR и обновления през въздуха.

По време на тестовете в Точиги, журналистите успяха да карат ранни прототипи, базирани на Accord и CR-V, като и двата модела използват новата платформа на 0 Series. Прототипът се оказа изключително бърз, благодарение на двойните мотори с обща мощност от 241 к.с.

"Като цяло, прототипът на 0 Series, който карах, се усещаше доста подобен на автомобил с вътрешно горене, от който е заимстван корпусът му. Не изпитах динамиката на шофиране на Tesla Model 3 или Lucid Air, но е ясно, че Honda все още не е приключила с разработката на шасито или задвижващата система на 0 Series. Запазвам си по-задълбоченото мнение за модела, когато имам възможност да карам по-завършен автомобил", споделя журналист от InsideEVs.

Въпреки първоначалните успехи, все още има много неизвестни около платформата. Honda бързо напредва с разработването, като планира да започне производство на EV модели в Охайо през следващата година и в Канада до 2026 г.

Ако успее да изпълни обещанията си, Honda може да създаде конкурентен продукт на пазара на електромобили, стига цената да е разумна.