Чехия кани министрите на транспорта от 11 страни от Европейския съюз за среща в понеделник във френския град Страсбург, на която да бъдат обсъдени политиките за съкращаване на вредните емисии на парникови газове на фона на споровете около знаковата програма на ЕС за намаляването на парниковите газове и въвеждането на електрически превозни средства, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Поканени са представители на Германия, Италия, Франция, Испания, Полша, Унгария, Словакия, Португалия, Румъния, Словения и Финландия, е съобщил за Ройтерс официален представител на ЕС. Първоначално тя беше планирана, за да бъде обсъдено предложението на ЕС за затягане на ограниченията за вредните емисии от газове, сред които са и азотните оксиди, отделяни при движението на моторните превозни средства. Тази политика е известна като екологичен стандарт Евро 7.

Чешкият министър на транспорта Мартин Купка обяви, че на 13 март ще се срещне в Страсбург със свои колеги от страни, които "изпитват резерви" относно въвеждането на Евро 7.

Чехия и други държави, както и някои корпорации обявиха, че настояват за промяна на тези правила, определяйки ги като нереалистични. Те поставят под съмнение ползите от въвеждането им за опазването на околната среда.

На срещата в Страсбург ще бъде обсъдена и позицията на страните относно ограниченията за продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., написа чешкият транспортен министър в социалната мрежа "Туитър" (Twitter), цитиран от Ройтерс.

Прилагането на водещата политика на Евросъюза за ускоряването на процеса на преминаване изцяло към електрически превозни средства беше отложено, след като Германия се обяви против новите правила в последния момент, отбелязва Ройтерс.