Audi e-tron от 2019 г. беше първият успешен масов електромобил на немската марка от Инголщад. За разлика от най-известния електрически спортен автомобил по онова време, Tesla Model X, e-tron разчита на класически немски дизайн и стил.

Вижте как изглежда Audi e-tron 2019 >> >> >>

Въпреки че беше солиден и луксозен участник, той в никакъв случай не беше перфектен. Това обаче е добра новина за купувачите на вторичния пазар.

Преди 4 години ново Audi e-tron Premium Plus струваше $75 795. По-високият клас Prestige навлезе на пазара с още по-висока начална цена от $82 795. По това време цената на e-tron беше в съответствие с други конкуренти като Jaguar I-Pace и Tesla Model X.

Днес луксозното Audi вече е далеч по-достъпно на вторичния пазар. В американския сайт TrueCar има изненадващ брой използвани Audi e-trons, продаващи се между $30 000 и $35 000. Някои използвани e-trons за продажба са загубили над 60% от стойността си, а все още имат оставаща основна гаранция.

Най-забележителната характеристика на e-tron е неговото зареждане. С максимална скорост на зареждане от 150 киловата, e-tron може да достигне 80% от нула само за тридесет минути.

Максималният обсег в реални условия е около 360 километра.

Луксозното оборудване, просторният салон и 400 "коня" под капака също правят колата доста привлекателна.

Купувачите на електромобили на вторичния пазар обаче трябва да избегнат няколко големи подводни камъка. Първо те не трябва да рискуват да купуват модели с изтекла 5 годишна гаранция. Причината за това е, че отстраняването на някои аномалии по електромобила биха били изключително скъпи за стандартно сервизиране.

Добрата новина е, че гаранцията на литиево-йонната батерия е осем години или 100 000 мили (160 000 км). Електромобили с по-голям пробег засега изобщо не са добра оферта.