Британската компания Callum, основана през 2019 г. от бившия главен дизайнер на марката Jaguar - Иън Калъм, обяви първия си напълно независим проект - многофункционален електрически спортен автомобил за всички терени Skye, който ще струва около 100 000 британски лири.

Вижте уникалното електрическо бъги Callum Skye  >>  >>  >>

Шотландецът Иън Калъм работи в Jaguar в продължение на 20 години и всъщност е автор на дизайна на цялата модерна линия модели на британската марка. През 2019 г., в навечерието на големите промени в Jaguar, Калъм напуска компанията и заедно със съмишленици основава собствено дизайнерско студио Callum в Уоруик, Англия, което разполага с фабрика за производство на прототипи и малки автомобили.

Callum Designs

През кратката си история Callum вече представи няколко интересни проекта, не само автомобилни, включително Aston Martin Vanquish 25 restomod и "Идеалния интериор на колата от 2030 година". Калъм участва в разработването на интериорния дизайн на офроуд автомобила Prodrive Hunter и появата на електрическата спортна кола Nyobolt, но сега е време за първия напълно независим проект, наречен Skye.

Callum Skye изглежда като бъги, но самата компания не използва тази дума и нарича Skye "високопроизводително електрическо превозно средство за всички терени". Това означава, че за разлика от бъгито, Callum Skye може да се използва както на пресечен терен, така и по обществени пътища, въпреки че в бъдеще може да се появи по-високопроходима версия, предназначена изключително за използване извън пътя.

Callum Designs

Callum Skye се основава на пространствена рамка, изработена от стомана и карбонови влакна, като компанията обещава идеално разпределение на теглото 50:50 и собствено тегло от 1150 кг с изцяло електрическо и сравнително мощно задвижване, което ще позволи на спортния автомобил за всички терени да ускори от място до 100 км/ч за около 4 секунди.

Мощността и другите параметри на електрическото задвижване все още не са оповестени, но капацитет на батерията ще бъде 42 кВтч, а пробегът с едно зареждане ще бъде около 270 км. Екипът на Калъм не е пожелал да използва по-голяма батерия, тъй като е искал да направи Skye лек и пъргав, а батерията да може да бъде напълно заредена само за 10 минути. Очевидно батерията ще бъде доставена от Nyobolt.

Callum Designs

Общата дължина на Callum Skye е 4,05 метра, а ширината е 1,90 метра. Дизайнът на интериора все още не е разкрит, като се знае само, че за разлика от интериора на бъгито, той е напълно изолиран от околната среда и има формула за сядане 2+2, а доколкото се вижда на снимките, задните седалки могат да бъдат сгънати, задното стъкло може да се свали и Skye може да се превърне в пикап за транспортиране на велосипеди или друго голямо спортно оборудване.

Засега Callum Skye е само концепция. Британската компания обещава да покаже кола на живо през пролетта на следващата година, когато ще бъдат обявени подробни технически спецификации. Според британски медии Калъм ще произведе само около 50 екземпляра от Skye, като цената ще бъде около 100 000 британски лири.