Британската стартъп компания за електрически превозни средства Ark Motors започна доставките на своята електрическа четириколка Zero, която е позиционирана като най-достъпната електрическа кола в Обединеното кралство на цена от 5995 лири или приблизително 6970 евро.

Новият електромобил Ark Zero е основен конкурент на френския електромобил Citroen Ami. Ark Zero беше пуснат в продажба през юни по-рано тази година, достъпен от уебсайта на Ark Motors. Базираната в Лондон фирма сподели, че е продала повече от 200 бройки от пускането на пазара.

Снимка: Ark Motors

С тегло от 489 кг, електрическият двуместен автомобил има максимална скорост от 45 км/ч, пробег от 80 км и място за двама възрастни и куче. Превозното средство използва двигател с мощност 3 конски сили, захранван от литиево-йонна батерия.

Вижте как изглежда електрическият модел Ark Zero  >>  >>  >>

Каросерията на Ark Zero е направено изцяло от алуминий, като това подобрява безопасността на пътниците и позволява по-прецизно управление и маневреност в градовете, по-балансирано разпределение на теглото и устойчивост на корозия. Ark Zero е с размери дължина 2,50 метра, широчина 1,20 метра и височина 1,63 метра, което го прави по-къс, но по-висок от най-близкия му конкурент Citroen Ami.

Снимка: Ark Motors

Електрическият Ark Zero се предлага само в една спецификация, като клиентите могат да избират само между четири външни цвята - червен, черен, бял и сив. Предлага се с люк на покрива, камера за заден ход, LED светлини, централен LCD екран на мултимедийната система и Bluetooth връзка.

За зареждането на Ark Zero се използва стандартно зарядно устройство тип 1, което позволява скорости на зареждане до 7,4 кВт. Зарядните устройства тип 2 могат да се използват чрез преобразувател. Според Ark Motors, пълното зареждане отнема от 6 до 8 часа и струва във Великобритания по-малко от 1 британска лира.

Снимка: Ark Motors

Понастоящем поръчките са ограничени само до Обединеното кралство, но Ark Motors планира да разшири дейността си и извън него в близко бъдеще. Компанията Ark Motors също има планове да пусне автомобил от А-сегмента в близко бъдеще и от следващата година ще предлага услуги за автономно пътуване в Лондон.

"Ние в Ark Motors се ангажираме да създадем бъдещето на градската мобилност, което е по-интелигентно, по-плавно и по-екологично", каза изпълнителният директор Йълмаз Бора. "Чрез премахване на зависимостта от изкопаеми горива и приемане на електрически превозни средства като Ark Zero, ние можем да насърчим положителната промяна в нашите общности и да защитим нашата планета за бъдещите поколения", допълни Бора.