По-голямата част от произшествията, в които участват автоматично управлявани превозни средства, се случват между два или повече автомобила, а пешеходците или велосипедистите са много по-рядко замесени. Сега обаче, в Сан Франциско жена е била ударена от безпилотно такси Cruise, след като е блъсната от водача на друго превозно средство.

Както обяснява CNBC, инцидентът е станал на оживена улица в Сан Франциско в 21:30 ч. в понеделник. В близост до кръстовище шофьорът на неидентифицирано превозно средство, който по-късно избягал от местопроизшествието, блъснал жена, пресичаща пътното платно извън пешеходна пътека. Ударът я изхвърлил под колелата на безпилотно такси Cruise, движещо се в обратна посока, което веднага задействало аварийно спиране, но не успяло да предотврати удара в жертвата.

В резултат на това се наложило спасителите да я извадят изпод автомобила с помощта на хидравлични устройства. Пристигналите на мястото полицаи са оказали първоначална медицинска помощ на пострадалата, след което тя е била откарана с линейка в болница, но състоянието ѝ засега не е известно.

За установяване на подробностите по инцидента на полицията ще помогнат записите от камерите на безпилотния таксиметров автомобил, в който е била блъсната жертвата. Операторите на безпилотната таксиметрова услуга, на които се е наложило да се намесят в процеса на шофиране след инцидента, са попречили на автомобила да продължи по маршрута си, след като е блъснал пешеходеца, и са го спрели аварийно.

Таксито е пътувало без пътници в купето и е останало на място до приключване на разследването. Освен това, поради необходимостта от изваждане на пострадалата изпод областта на задното ляво колело с помощта на специални инструменти, автомобилът може да е претърпял съпътстващи щети, които възпрепятстват по-нататъшната му експлоатация.

Безпилотните таксита на компанията са в търговска експлоатация в Сан Франциско от август тази година. Това е първият случай на произшествие с тяхно участие, при което е пострадал пешеходец, макар и по вина на друг участник в движението. Последният вече е в процес на издирване.

През 2018 г. в щата Аризона прототип на роботизирано такси на Uber блъсна жена, пресичаща пътя на неправилно място с велосипед в неосветена зона, но след това разследването установи, че автоматиката е разпознала заплахата предварително и спирачката е трябвало да бъде задействана от наблюдаващия водач в колата, който в този момент е бил разсеян и реално грешката е била човешка. В резултат на това спирачните механизми на прототипа са били задействани твърде късно и жената, която е била ударена от колелата, е починала от нараняванията си.