Германската компания Audi показа новия всъдеход Audi Q8 e-tron Edition Dakar, вдъхновен от световното рали в пустинята. Отвън повдигнатото шаси на специалния модел и опционалните стикери напомнят за RS Q e-tron, проектиран за рали Дакар и включващ електрическа система за задвижване и преобразувател на енергия.

Вижте още снимки на новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar  >>  >>  >>

Офроуд способностите на този ексклузивен SUV, съчетани с неговия висок и незабавно достъпен въртящ момент, са идеални за приключенски настроените хора, които също искат да шофират електрически автомобил извън утъпканите пътеки. Новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar може да бъде поръчано през първото тримесечие на 2024 г. В Германия цените започват от около 120 000 евро.

Новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar е базирано на Audi Q8 advanced 55 e-tron quattro. Нетният размер на батерията е 106 кВтч, а задвижването quattro с двата си мотора доставя мощност от 300 кВт (402 к.с.) в режим на усилване с въртящ момент от 664 Нм.

Това означава, че автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,8 секунди със стандартните гуми. С високопроходимите гуми General Grabber AT3 всъдеходът ускорява от място до 100 км/ч за 5,9 секунди. Автономният пробег според цикъла WLTP е до 487 км. Максималната скорост е ограничена до 200 км/ч.

Снимка: Audi

В сравнение с базовия модел, електрическият SUV с гуми за всякакъв терен General Grabber AT3 има с 31 мм по-висок просвет и е проектиран за по-добро управление на насипни повърхности като чакъл или сняг. В базовата настройка автомобилът има просвет от 206 мм.

При по-високи скорости просветът на новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar постепенно намалява - с 15 мм при 85 км/ч, със 17 мм при 100 км/ч и с 13 мм при 120 км/ч. Това оптимизира стабилността при шофиране при високи скорости за подобрена аеродинамика и увеличен пробег.

Снимка: Audi

В комбинация с предния ъгъл на заход от 20 градуса, задния ъгъл на отход от 26 градуса и ъгъла на рампата от 19 градуса, електрическият SUV е добре подготвен да се справи с офроуд терени. Стратегията за управление на въздушното окачване също е преработена, за да отговори на изискванията, типични за шофиране извън пътя. Дълбочината на газене е 300 мм.

Отличителният екстериор подчертава спортния офроуд дизайн

Новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar се предлага в цветове бежов металик Siam, черен металик Mythos и сив Magnetic. Предната решетка винаги се предлага в цвета на каросерията. Като опция, прожекционната светлина в решетката със светлинна лента създава визуално последователна връзка между фаровете.

Долният ред също е завършен в черен металик Mythos, придавайки на кросоувъра сурово излъчване на стабилност и сцепление. Разширените и непрекъснати тапицерии на калниците отпред и отзад придават на Audi Q8 e-tron Edition Dakar уверена позиция на пътя.

Снимка: Audi

Когато вратата на шофьора се отвори, LED светлините проектират надписа edition Dakar върху улицата. Индивидуалната класа на изданието Dakar е отразена и в ексклузивния капак на ключовете със специално брандиране.

Като опция се предлага удобен ключ с алармена система против кражба, който може да се използва за отваряне на вратите и капака на багажното отделение чрез безжична комуникация между ключа и автомобила. Ключът може също да заключва автомобила чрез сензори на дръжките на вратите.

Снимка: Audi

Новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar може да бъде оборудвано с уникален пакет с етикети, вдъхновен от легендарния RS Q e-tron. Цветът на каросерията е черен металик Mythos. Само 99 броя са опаковани със специално прозрачно фолио, въпреки че всички външни компоненти са обработени. На D-колоната може да се види серийният номер на специалния модел с матирани букви.

Q8 e-tron Edition Dakar разполага с богато стандартно оборудване

Специалното издание на Audi Q8 e-tron Edition Dakar е оборудване стандартно с матрични LED фарове и задни LED светлини за прецизно пътно осветление с висока разделителна способност. Стандартното оборудване включва и тонирани сенници за вратата на багажника, задната врата и страничните прозорци.

Снимка: Audi

Отвътре интериорът S line вече е стандартен, като пакетът включва спортни седалки с дълбоки контури, тапицирани с микрофибър Dinamica и изкуствена кожа. Автомобилът разполага също така с мултифункционален спортен кожен волан, елегантна черна облицовка на покрива, педали от неръждаема стомана и комфортен централен подлакътник.

Декоративните инкрустации са от полиран матов алуминий, докато праговете на вратите имат алуминиеви вложки. Горната част на арматурното табло и долните интериорни елементи са решени в черна изкуствена кожа. Пакетът спортни шевове на Audi в червено се предлага като опция. Той добавя контрастни акценти с цветни шевове върху спортните седалки, волана, подложките за коленете и подлакътниците на вратите.

Снимка: Audi

Предпазните колани също са обшити в червено, за да се слеят идеално със спортното усещане в купето. Екраните са допълнени от проекционен Head-up дисплей. Той проектира важна информация направо върху предното стъкло, като проекциите сякаш се носят пред водача.

Друга нова функция е дисплей в операционната система MMI, който показва информация за ъгъла на наклона на автомобила. Освен това Audi предлага MMI фонови изображения на MMI дисплея, създаден специално за Q8 e-tron Edition Dakar. В MMI дисплея Audi предлага тематични светове, генерирани специално за Edition Dakar с фонови изображения MMI и координирано околно осветление.

Снимка: Audi

Духът на автомобила е представен тук в три сцени: от пустинни гръмотевични бури и следи от гуми до пейзаж на дюни. Телефонната кутия Audi прави използването на телефона много удобно. Той свързва смартфона на водача, който зарежда индуктивно, с антената на колата. Стандартното оборудване включва още пакетите за подпомагане City и Tour.

Оборудването на новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar предлага допълнително доказателство за неговата практичност. Пакетът с отделение за съхранение и багаж също е стандартна функция. Издръжливата подплата на багажното отделение и здравите подови стелки са с надписи Edition.

Снимка: Audi

Специалното издание се доставя стандартно и с багажник на покрива. Със своята товароносимост от 40 кг, багажникът на покрива може да се използва за съхранение на различни предмети. Включени са чанта за багажника на покрива и ленти за закрепване на аксесоари.

Втори контакт за зареждане може да се използва за зареждане на високоволтова батерия с помощта на комбинирана система за зареждане тип 2 (CCS2). Системата за зареждане e-tron предлага всичко необходимо на търсачите на приключения, за да заредят своя автомобил - независимо дали у дома, с приятели или във вилата.

Снимка: Audi

Новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar се доставя с осем гуми. Всъдеходът е оборудван с гуми за всякакъв терен General Grabber AT3 за отлична устойчивост извън пътя. Гумите също така осигуряват подобрено сцепление върху различни повърхности, включително чакъл, каменист терен, планински и горски пътеки и сняг.

Специалната шарка на протектора оптимизира ускорението, както и качеството на спиране и страничен контрол, като същевременно позволява на гумите да се самопочистват ефективно, особено при шофиране по кални повърхности. Гумите Grabber AT3 също имат отлични характеристики на шофиране и ниско ниво на шум по асфалтови пътища за значително повишен комфорт при шофиране.

Снимка: Audi

Гумите за всякакъв терен имат маркировка M+S, което означава, че са подходящи за целогодишно ползване. Комплектът летни гуми с 20-инчови джанти с атрактивен S-дизайн с пет V-образни спици също е включен в оборудването на новото Audi Q8 e-tron Edition Dakar.

Специални функции за повече светлина, видимост и звук

Опционалният пакет за околна светлина Plus с шест предварително дефинирани цветови профила оформя интериора до страхотен ефект. Отличаващ се с обширни контурни светлини в до 30 цвята, той прецизно проследява линиите на интериора.

Снимка: Audi

Като алтернатива на стандартния двузонов автоматичен климатик Audi предлага четиризонов автоматичен климатик. Системата може да използва допълнителен втори високоволтов нагревател за значително увеличаване на мощността на отопление.

Това означава, че интериорът се затопля по-бързо при много студени условия, докато допълнителният нагревател на батерията гарантира, че батерията е готова за зареждане при много ниски температури.

Снимка: Audi

Допълнителната аудиосистема Bang & Olufsen Premium с 3D звук предоставя на електрическия SUV още по-добро звуково изживяване от най-висок клас. Системата разполага с 16 високоговорителя с мощност 705 вата.

Предлаганите като опция виртуални странични огледала с камери намаляват общата ширина на автомобила с 15 см, подобрявайки коефициента на съпротивление. Виртуалните огледала осигуряват по-ясна видимост от конвенционалните огледала в прашни или мокри условия извън пътя.