Компанията Siemens електрифицира автопарка си, който ще бъде постепенно допълнен с 1000 електромобила Volkswagen ID.4 на лизинг от Volkswagen Leasing. Тези изцяло електрически превозни средства са част от стратегията за електрификация и устойчивост, преследвана от Siemens, като една от най-големите и най-дълго утвърдени индустриални компании в Германия.

"Автопарковете на компаниите и публичните органи осигуряват значителен лост за разрастването на пазара на електронната мобилност, така че електрификацията на автомобилните паркове също е от централно значение за нас във Volkswagen Financial Services. Наблюдаваме, че все повече и повече мениджъри на автопаркове също електрифицират своите сервизни превозни средства. Това показва колко подходяща и практична е станала електрическата мобилност за ежедневна употреба", каза Армин Вилингер, председател на Управителния съвет на Volkswagen Leasing.

Снимка: Volkswagen

"Бизнесът с клиентите на автопарка е от голямо значение за Volkswagen. Ето защо имаме удоволствието да продължим дългогодишното си и доверително сътрудничество със Siemens в ерата на електрическата мобилност", подчерта Ахим Шайбле, председател и говорител на борда на директорите на Volkswagen Германия.

Компанията Siemens си е поставила амбициозни цели за електрификация на собствения си автопарк в рамките на своята стратегия за устойчивост. Компанията има за цел да направи целия си автопарк въглеродно неутрален и напълно електрически до 2030 г.

"Електрификацията на нашия автопарк е ясен ангажимент за постигане на нашите климатични цели. Но също така искаме да бъдем пионери в нашата индустрия и да изпратим ясен сигнал за устойчиво управление на автопарк в съответствие с нашата екологична стратегия", обясни Щефан Курц, ръководител на глобалното управление на автопарка в Siemens. Той добави: "Избрахме Volkswagen ID.4, защото според нас автомобилът предлага добра комбинация от обхват, скорост на зареждане, обем на багажника и цена".

Снимка: Volkswagen

ID.4 е първият изцяло електрически компактен SUV от марката Volkswagen. Произвежда се и се предлага за продажба в Европа, САЩ и Китай. Модулната електрическа задвижваща матрица формира техническия гръбнак на електрическата офанзива на Volkswagen. При ID.4 дизайнът на платформата MEB позволява много просторен интериор.

Снимка: Volkswagen

В същото време автомобилът впечатлява с динамиката си на шофиране и максималния си пробег до 512 км или 531 км в двете версии в цикъла WLTP. Неговата възможност за бързо зареждане с до 135 кВт му помага да се справи с дълги разстояния. ID.4 Pro Performance се предлага в два варианта.

Базовият модел е с мощност 204 к.с. и задно предаване, като консумацията на енергия е 16,7 кВтч/100 км. По-мощният модел ID.4 Pro Performance е със задвижване 4х4 от два електромотора и разполага с мощност от 286 к.с., като консумацията в комбиниран цикъл е 17,3 кВтч на 100 км.