Базираната в Гуанджоу, южен Китай, компания съобщи, че моделите P7 и G9, съответно седан и спортен, вече могат да бъдат поръчани в Дания, Норвегия, Швеция и Нидерландия, съобщава Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Xpeng опитва да се конкурира с Tesla в Китай, но все още сериозно изостава от американския си съперник по отношение на доставките, както в страната, така и по света.

Китайската компания предлага автомобилите си на по-ниски цени от Tesla, въпреки че наскоро американската фирма намали цените си в опит да задържи клиентите и да задуши конкуренцията.

Xpeng твърди, че P7 може да измине 576 километра с едно зареждане, а началната му цена в Нидерландия е 49 990 евро. Model 3 на Tesla, който изминава 602 километра с едно зареждане, струва 52 990 евро на същия пазар.

Спортният модел на Xpeng - G9, обаче е по-скъп от съответния модел на Tesla, макар и по каталог да може да изминава около 40 км повече с едно зареждане. В Нидерландия той струва 57 990 евро срещу 53 990 евро за Model 3.

В Европа Xpeng има и други конкуренти освен Tesla, като например VW, който има много амбициозни цели за бъдещите си електромобили. Друг китайски стартьп - Nio, започна да доставя електромобили в Норвегия още в края на 2021 г.