Една от точките в него е закриване на бюджетната марка Datsun. Допълнителна информация за стратегията на японския производител разкрива агенция Reuters, която се позовава на свои източници, предава Automedia.

Вижте как изглежда Nissan GT-R >> >> >>


Твърди си, че Nissan ще стане силно зависим от своте партньори в алинса с Renault. Японската марка ще заложи на всъдеходите, кросоувърите и товарните автомобили, като в европейската гама ще останат Qashqai, Juke, X-Trail и електрическият кросоувъра Ariya, който скоро ще излезе на пазара.

Ключов за марката ще бъде британският завод в Съндърланд, където ще се сглобяват и кросоувърите на Renault. Моделната гама ще бъде допълнена от товарни автомобили и микробуси на френската марка, което ще позволи да се осигурят достатъчно превозни средства на дилърите.

Голямата „жертва“ в случая ще бъде спортното купе Nissan GT-R, който няма да получи наследник и ще отиде в историята до няколко години. Заедно с него ще бъде пенсиониран и моделът Z, за който също се твърдеше, че ще има ново поколение. Марката ще се откаже и от пикапа Navara, който се сглобява в завода в Барселона.

Впрочем, отказът от пикапа се дължи именно на факта, че фабриката в Испания вероятно ще бъде закрита, което поставя под въпрос около 3000 работни места.