"Убеден съм, че 2020 г. 10% от автомобилите ще бъдат хибридни, електрически. Категорично изпълнителната власт трябва да адресира темата и да създаде механизми за мотивация на хората да купуват екологични коли." Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като направи пробна обиколка около сградата на "Дондуков 2" с електромобила Chevrolet Volt, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Плевнелиев се качи зад волана и заедно с американския посланик Джеймс Уорлик направиха една обиколка около президентството. Плевнелиев е вторият президент в света, след Барак Обама, който е шофирал такъв автомобил.
Вижте снимки
Държавният глава описа параметрите на електромобила като каза, че в градски условия няма разход на гориво. Той е безшумен. С едно зареждане могат да се изминат 600 км. Разходът е около 2 литра на 100 км., а вредните емисии са 27 грама, когато двигателят е включен. Зарежда се за 4 часа.
"Колата към момента не е евтина, но технологиите напредват", посочи президентът. На въпрос защо е избрал именно тази марка, Плевнелиев обясни, че колата е получила през 2009 г. световна награда за иновации, а през 2012 г. вече се произвежда серийно и е избрана за кола на годината.
„Това е колата на отговорното отношение на сегашното поколение към следващото. Всеки един от нас може да даде от себе си светът да харчи по-малко енергия”, посочи Плевнелиев.
„Аз съм добър шофьор. Обичам да карам коли. Имам стаж буквално на тираджиите, имам милион километри зад гърба си. Да се кара тази кола е истинско удоволствие, както сигурно и много други електрически коли, които ще се появят на пазара”, посочи той.
Държавният глава направи пробна обиколка с електромобила, като увери, че е съвестен шофьор и е взел шофьорската си книжка. „Дори си казах, че, ако ме спрат катаджиите тук из уличките, със сигурност ще бъда доказателството, че в България правилата се спазват включително от президента”, допълни Плевнелиев.