ВИДЕО >> >> >>


Дизайн


Новото Rio е станало по-спортно и динамично. Радиаторната решетка следва дизайнерския език на корейската марка и е в стил "тигров нос", фаровете са големи и изразителни, а покривът завършва с дискретен спойлер. Приятно впечатление правят и 17-цоловите лети джанти, които подчертават стабилната стойка на хечбека, както и агресивните LED стопове.

Размери


KIA Rio има дължина от 4065 мм, широчина от 1725 мм и височина от 1450 мм . Колесната база е 2580 мм, а пътният просвет е 140 мм.

Багажникът има полезен обем от 325 литра, а резервоарът за горивото е с 45 литра вместимост.

В зависимост от своя двигател теглото на автомобила е между 1100 и 1300 килограма,

Интериор


Седалките на модела са доста удобни и могат да се подгряват, а таблото е изградено от меки на допир материали. Инфотейнмънт системата е различна според нивото на оборудване, като върховият вариант е снабден със 7-инчов сензорен дисплей, от който имате достъп до навигацията и камерата за задно виждане.

Както и предната решетка, така и централната секция на таблото е издържана в черен гланц. Опционалният пакет "Red Pack" добавя кожени кресла в черно и червено, давайки допълнителна доза агресия на стила на малкия хечбек.

В основата на централната конзола е позициониран контейнер за мобилни устройства и други дребни аксесоари, а конзолата над главата включва зона за съхранение на слънчеви очила. Новото Рио разполага с поставки за бутилки на всяка врата (за 1,5л бутилки отпред и за 0,5л бутилки в задната част на колата) и две поставки за чаши в предната част на автомобила. За удобство на пътниците във вратите са обособено места за съхранение на дребни предмети като смартфон или монети.

И тъй като споменахме смартфон, то най-приятната изненада в салона на хечбека е възможността да пускате музика директно от вашето устройство. Това става благодарение на Bluetooth и интеграцията на Android Auto и Apple CarPlay в инфотейнмънт системата на модела.

Благодарение на междуосието, по-дълго с 10 мм, както и увеличената с 15 мм, дължина на автомобила, новото Rio е доста по-просторно и разполага с обширен салон и по-обемен багажник. Пространството за краката и пространство за раменете на пътниците е нараснало и е доста по-щедро от другите конкурентни модели в сегмента.

Друга приятна особеност за шофьора е факта, че дизайнерите са направили всичко по силите си, за да минимизират мъртвите зони и подобрят панорамната видимост, като резултатът е налице и новото Rio е доста по-приятно за шофиране.

Системи за сигурност


Новото Rio e един от най-сигурните автомобили в своя клас. Купето е конструирано от високоякостна стомана и разполага с широк набор от оборудване за пасивна безопасност – хечбекът има амбицията да получи 5-звезден рейтинг от Euro NCAP за безопасност при удар.

За това ще помогне и опционалната ADAS технология, защото новото Rio ще може да се поръча със система за автономно аварийно спиране и за разпознаване на пешеходци. Системата AEB използва радар за далечни разстояния с цел засичане на опасност от сблъсък с друго превозно средство или инцидент с пешеходци, и спомага за своевременното спиране на автомобила.

Налични са още предупредителна система за напускане на лентата за движение, асистент за потегляне по наклон, заден парктроник и сензор за дъжд.

Новото Rio е оборудвано с шест въздушни възглавници, разпределени в целия салон, както и с ISOFIX свързващ накрайник за детска седалка и точки за закрепване на предните и задни места за пасажерите.

Двигател


Новото Rio се задвижва от гама бензинови и дизелови двигатели, като всеки от вариантите предлага ефективност и бързо ускорение. Двигателната гама изглежда по следния начин:

- 1.2-литров 4-цилиндров бензинов DOHC агрегат с мощност от 84 к.с. и 122 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 12.9 секунди, а максималната скорост е 170 км/ч.

- 1.4-литров 4-цилиндров бензинов DOHC двигател с мощност от 100 к.с. и 133 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 12.2 секунди, а максималната скорост е 176 км/ч.

- 1.0-литров 3-цилиндров турбо бензинов мотор с мощност от 120 к.с. и 172 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 10.2 секунди, а максималната скорост е 190 км/ч.

- 1.4-литров 4-цилиндров дизелов CRDi двигател с мощност от 90 к.с. и 240 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 12.0 секунди, а максималната скорост е 175 км/ч.

Цялата гама се характеризира с изключително нисък разход на гориво, който е между 4 и 6 литра на 100 км, в зависимост от версиите.

Въпреки не особено голямата си мощност, двигателите на KIA имат приятно ръмжене и доста добра динамичност, спрямо класа си.

Заключение


Не са много автомобилите, които идват с навигация, задна камера, инфотейнмънт система работеща с вашия смартфон, кожени и алуминиеви детайли за по-малко от 30 000 лева. Новата KIA Rio е един чудесен малък хечбек, който предлага повече простор, комфорт, сигурност и екстри на по-ниска цена от своите конкуренти. Базовият модел на новото Rio, също има доста възможности, а цената му е 22 980 лева.

Вижте снимки >> >> >>