Пето поколение BMW Серия 7 излиза на пазара с три двигателя: BMW 750i, BMW 740i и BMW 730d. BMW 750i е V8 бензинов двигател с технологията битурбо и директно впръскване на горивото, което му осигурява 300 kW/407 к.с.

BMW 740i е 6-цилиндров редови с оптимизирана мощност, с битурбо и високопрецизен инжекцион и с внушителните 326 к.с. Третият двигател е нов шестцилиндров редови дизел с турбо компресор (променлива геометрия на турбината), който включва трето поколение система за впръскване на горивото common rail и осигурява 245 к.с.

По отношение на външния дизайн и конструкция на каросерията новото BMW 7 може да се похвали с последно поколение олекотени материали. Покривът, вратите, предният капак и страничните панели са изработени от алуминий, алуминиев улей за ремъка, задвижващ механизъм с алуминиев картер и др.

Конструктурите от BMW са се погрижи за максимално улеснение на водачите като са интегрирали в новата 7-ца иновативни системи като круиз контрол със стоп & старт, предупреждение за напускане и/или смяна на платното, асистент за дълги светлини, BMW Нощно виждане - за първи път с възможност за засичане на хора, Side View – за странично виждане, камера за обратно виждане – за заден ход.

По отношение на опциите за забавление новата BMW 7-ца може да се похвали с аудио система с хард диск памет, AUX-in вход, радио с двоен тунер, DVD система отзад, iDrive Контролер - за управление на функциите за забавление, телекомуникации и навигация от задните седалки, онлайн и телематични услуги, осигурени от системата BMW ConnectedDrive, масажни седалки и много други.