Jaguar F-Type отбеляза световната си премиера на автомобилното изложение в Париж през 2012 г. След 12 години вълнуващият роудстър беше спрян от производство. Точно 50 години след края на производството на легендарния Jaguar E-Type, последният произведен автомобил F-Type ще влезе във фирмената колекция от модели на Jaguar - Jaguar Heritage Collection.

Последният екземпляр ще стане част от редица специални събития и дейности през тази година. Вътрешната колекция от емблематични модели е обогатена не само с последното купе F-Type Coupe, но и от кабриолета F-Type. Наистина последният от двата автомобила Jaguar F-Type обаче е кабриолетът в зелен цвят Giola с черен текстилен покрив.

Jaguar F-Type

Снимка: Jaguar

Той се задвижва от 5,0-литров V-образен 8-цилиндров бензинов двигател с механичен компресор, който развива мощност 575 к.с. Неговият интериор е изработен от кафява кожа Windsor. Според Jaguar това е подобно на последната серия III от легендарния E-Type от 1974 г. с 5,3-литров V-образен 12-цилиндров двигател, който също е бил кабриолет.

Почти на същия ден преди 50 години, през 1974 г., приключи производството на последния Jaguar E-Type. Той беше наследен от новият, по-радикален Jaguar XJ-S. Настоящият F-Type също предвещава нова фаза за Jaguar. Той ще бъде наследен от електрически модел тип Gran Tourismo с четири врати, който ще има за цел да поведе престижната марка към чисто електрическото бъдеще. Представянето на новия модел е планирано за 2025 г.

Jaguar F-Type Coupe

Снимка: Jaguar

"Уникалната визия на основателя на Jaguar - Сър Уилям Лайънс, беше винаги да бъде далновиден, подходящ и оригинален. На тази основа Jaguar продължава да развива модерния британски лукс в продължение на почти век. Днес, с последния F-TYPE, ние празнуваме нашата 75-годишна история на иновативни спортни автомобили Jaguar и очакваме с нетърпение началото на нова ера. Ще преоткрием и развием марката Jaguar, като се фокусираме върху по-голяма близост и ангажираност с клиентите, водени от нашия ангажимент да вдъхновяваме като никой друг", каза Роудън Глоувър, управляващ директор на Jaguar.

Jaguar F-Type Coupe & Cabriolet

Снимка: Jaguar

Кабриолетът на F-Type беше първият двуместен спортен автомобил на Jaguar от 40 години насам. През 2013 г. с F-Type британската марка спечели наградата "Световен автомобилен дизайн на годината". От F-Type са произведени общо 87 731 автомобила. Въпреки че Jaguar отбеляза края на производството на F-Type в завода в Castle Bromwich, стилният спортист ще бъде наличен за продажба до началото на 2025 г. Двата екземпляра вече са поставени до последните автомобили от моделите XE, XF и XF Sportbrake, чието производство също наскоро беше спряно.